Een woning kopen of verkopen

Een woning kopen of verkopen doe je niet iedere dag. Er komt veel bij kijken. Van het krijgen van de juiste hypotheek tot de eigendomsoverdracht, en alles wat daartussen zit. Daarom vind je hier praktische tips en adviezen van onze juristen. Zodat jij weet waar je op moet letten en juridisch gedoe waar mogelijk voorkomt.

Het koopproces

Als je een woning koopt, leg je belangrijke zaken vast in een koopcontract. In dit contract staan de afspraken de koper en verkoper, zoals de koopprijs, de opleverdatum en ontbindende voorwaarden. In deze overeenkomst staat bijvoorbeeld ook wat de boete is als de koper van de koop wil afzien. Dit heet ook wel het boetebeding. Soms bevat het koopcontract een ouderdomsclausule. De ouderdomsclausule beschermt de verkoper tegen aansprakelijkheid voor eventuele gebreken die komen door ouderdom van het pand. Als koper heb je in dat geval minder rechten om de verkoper aan te spreken op mogelijke gebreken. Het is verstandig om een bouwkundige inspectie  uit te laten voeren voordat je een koopcontract tekent. Als koper moet je namelijk de woning goed (laten) onderzoeken. Zo krijg je beter inzicht in eventuele gebreken of onderhoudskosten die op termijn kunnen ontstaan. De onderzoeksplicht geldt altijd, ook als de verkoper je hier geen gelegenheid voor geeft.
Na het tekenen van de koopovereenkomst voor een woning geldt er een wettelijke bedenktijd. Wat de bedenktijd inhoudt lees je hier: Wettelijke bedenktijd bij een koopwoning.
Zijn de wettelijke bedenktermijn en eventuele ontbindende voorwaarden verlopen? Dan kun je bij de makelaar een verzoek indienen om het digitale biedlogboek in te zien.

Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die worden gesteld in een koopovereenkomst tussen de koper en verkoper van een huis of ander onroerend goed. Als er niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, heeft de koper het recht om de koopovereenkomst te ontbinden, zonder dat hier kosten of boetes aan verbonden zijn. Het is belangrijk om te weten welke ontbindende voorwaarden er gelden en welke termijnen hiervoor gelden. Vaak wordt er bijvoorbeeld een financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst opgenomen.

Hypotheek en andere kosten

Als je een woning koopt, heb je vaak een hypotheek nodig. Een hypotheek is een lening van bank of andere financiële instelling. De hoogte hiervan is afhankelijk van de waarde van het huis en de financiële situatie van de koper. Als je een hypotheek afsluit, betaal je rente en aflossing. Er zijn verschillende soorten hypotheken, bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. De verschillende hypotheekvormen kennen hun eigen voor- en nadelen. Laat je daarom goed informeren door een financieel adviseur.
Behalve de aankoopsom krijg je bij het kopen van een huis met andere kosten te maken, zoals kosten koper (k.k.). Lees wat kosten koper precies betekent.

Na de koop

Belangrijke momenten bij het kopen van een woning zijn de eigendomsoverdracht en oplevering. De eigendomsoverdracht vindt plaats op het moment dat de notaris de akte van levering passeert. Op dat moment word je als koper officieel eigenaar van het onroerend goed. Na de eigendomsoverdracht volgt de oplevering. Het onroerend goed wordt dan overgedragen aan de koper. Dit betekent dat de verkoper het pand in de afgesproken staat oplevert. Inspecteer dit daarom voor de oplevering samen met de verkoper. Als je daarbij gebreken vaststelt, moet de verkoper die oplossen voor de oplevering plaatsvindt. Dit soort gebreken noemen we opleveringsgebreken. Leg afspraken hierover vast in een opleveringsrapport. Lees meer over waar je op moet letten bij de oplevering
Niet alle gebreken zijn bij de oplevering zichtbaar, maar ontdek je later. Dit soort gebreken noemen we onderhoudsgebreken. Deze gebreken moet je binnen een afgesproken termijn melden. Lees meer over gebreken aan de woning die je na oplevering ontdekt.
Soms ontstaat er bij de ontdekking van een gebrek discussie over de verantwoordelijkheid. Lees hier meer over in het artikel: aansprakelijkheid bij gebreken bij de koop van een woning.

Vereniging van Eigenaren

Als je een appartement koopt, maak je deel uit van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Een VvE is een organisatie van eigenaren van appartementen of andere woningen binnen een gemeenschappelijk gebouw of complex. De VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Denk hierbij aan het dak, de gevel, de lift en de gemeenschappelijke ruimtes. Daarnaast is de VvE verantwoordelijk voor het innen van servicekosten voor het onderhoud en beheer van het gebouw.

Energielabel

Bij de verkoop van een woning ben je verplicht om een energielabel te laten opstellen. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is en welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn. Als de woning die je verkoopt geen energielabel heeft, kun je een boete krijgen.

Voorbeeldbrieven bij het kopen van een woning

Voorbeeldbrief: Ingebrekestelling verborgen gebrek woning DOCX, 23 kB
Voorbeeldbrief Ingebrekestelling aannemer DOCX, 19 kB

Verborgen gebreken aan je woning ontdekt?

vrouw met bril achter laptop

Doorloop de gratis online adviestool en weet meteen waar je aan toe bent. 

Adviestool Koopwoning met gebreken
vrouw met bril achter laptop