In dit artikel leest u waarom een woning moet worden getaxeerd als u een lening nodig heeft voor de aankoop van die woning.
U heeft al vaker een bod gedaan op een ander huis. U bent toen helaas overboden. Daarom heeft u nu € 50.000,- boven de vraagprijs geboden. Gelukkig is uw bod nu wel geaccepteerd. Gefeliciteerd! Voor de aankoop van de woning heeft u wel een lening nodig. De hypotheekverstrekker wil een taxatie van de woning. U wilt weten hoe dit werkt.
Zeker bij een tekort aan huizen zijn kopers bereid om flink te overbieden. Zelfs zoveel dat de echte waarde van een woning veel lager ligt. Daardoor lopen de kopers eerder het risico om in de schulden terecht te komen als het huis (gedwongen) verkocht moet worden. De hypotheekverstrekker zal dan ook nooit een hoger bedrag aan u lenen dan de waarde van de woning. Met een taxatie krijgt de hypotheekverstrekker (en uzelf) een goed beeld van de echte waarde van de woning.
U mag een eigen taxateur uitkiezen. Maar de hypotheekverstrekker wil wel een betrouwbare taxatie. Meestal stelt de hypotheekverstrekker als voorwaarde dat het taxatierapport NWWI goedgekeurd moet zijn. Het NWWI zorgt ervoor dat de taxateur en de taxatierapporten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Een goede taxateur kunt u vinden via de zoekmogelijkheid op de website van het NWWI.
Het verschil zult u dan helaas met eigen geld moeten betalen. In dit voorbeeld zult u waarschijnlijk € 50.000,- met eigen geld moeten betalen. Heeft u hier al rekening mee gehouden en voldoende geld gespaard? Dan is dat natuurlijk geen probleem. Als dat niet het geval is, dan zijn er soms andere mogelijkheden. Misschien kunt u geld bij familie lenen. Maak hierover dan wel goede afspraken.
Zoek van te voren uit wat de waarde is van de woning. Een aankoopmakelaar kan u hierbij helpen. De aankoopmakelaar kan een goede inschatting maken van de waarde van de woning. Wilt u een bod doen dat hoger is dan de waarde van de woning? Bekijk dan goed of u het verschil tussen de koopprijs en de taxatiewaarde van de woning kunt opvangen met eigen geld.
In de koopovereenkomst voor de woning kunt u een financieringsvoorbehoud opnemen. U kunt dan op de koopovereenkomst terugkomen wanneer u de financiering niet rond krijgt. Wilt u meer informatie over het financieringsvoorbehoud? Bekijk dan ons artikel hierover .