Ik heb een huis gekocht, maar ik krijg de financiering niet rond

Als u een huis heeft gekocht en u krijgt de financiering niet rond, dan kunt u kosteloos de koopovereenkomst ontbinden als er een financieringsvoorbehoud in uw koopovereenkomst staat. In dit artikel leest u welke voorwaarden hiervoor gelden en hoe u gebruik maakt van het financieringsvoorbehoud. 

Voorbeeld

U heeft een mooie woning op het oog. Deze woning heeft u al bekeken en goed onderzocht. U verwacht dat de financiering voor de woning geen probleem is. Niets staat u meer in de weg, waardoor u de koopovereenkomst tekent. Dan belt de bank of uw hypotheekverstrekker. Het is toch niet gelukt een lening te krijgen. Gelukkig is er een financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst opgenomen. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Het belang van het financieringsvoorbehoud

De meeste mensen kopen een woning door het afsluiten van een hypotheek (we noemen dit ook wel een hypothecaire geldlening). Het kan na de aanvraag best een tijdje duren voordat u de hypotheek ook echt krijgt. Het is helaas ook mogelijk dat de aanvraag wordt afgewezen. Het is daarom erg belangrijk om een financieringsvoorbehoud op te nemen in de koopovereenkomst. Want let op: als u een koopovereenkomst tekent voor een woning, zit u eraan vast. Dat er vaak gesproken wordt van een ‘voorlopig koopcontract’ betekent alleen dat u in de wettelijke bedenktijd onder de koop uit kunt komen. Zie ook ons artikel over de wettelijke bedenktijd.

Wat te doen als u de financiering niet rond krijgt? 

De koopovereenkomst kunt u alleen kosteloos ontbinden als er een financieringsvoorbehoud is opgenomen in de koopovereenkomst. Vaak wordt bij aankoop van een woning gebruik gemaakt van een NVM, Vastgoedpro of VBO koopovereenkomst. Daarin staat standaard het financieringsvoorbehoud opgenomen. U kunt een beroep doen op dit voorbehoud als blijkt dat u de financiering niet rond krijgt.

Hoe werkt dit in de praktijk?

In de meeste gevallen informeert de bank of uw hypotheekverstrekker u schriftelijk als u geen geldlening kunt krijgen. Stuur dit bericht, het liefste aangetekend, zo snel mogelijk naar de verkopers. U kunt alleen een beroep doen op het financieringsvoorbehoud als de termijn die beschreven staat in de koopovereenkomst nog niet is verstreken. Het financieringsvoorbehoud is namelijk niet voor onbepaalde tijd geldig! Het is voor de verkoper belangrijk om op tijd te weten of de koper de koopovereenkomst kan nakomen of niet.
Vaak is één afwijzing voldoende voor een geldig beroep op het financieringsvoorbehoud, maar daarover geeft de koopovereenkomst meer duidelijkheid. Soms is één afwijzing niet voldoende of zijn er specifieke voorwaarden. Kijk hier goed naar. U kunt ook onze juristen hierover om advies vragen.

Heeft de bank meer tijd nodig? Vraag dan om verlenging

Soms heeft de bank meer tijd nodig om uw aanvraag voor de financiering te beoordelen. Vraag de verkoper dan schriftelijk om de termijn die genoemd is in het financieringsvoorbehoud te verlengen. Dit is meestal geen probleem. Vraag de verkoper in dit geval om een brief of e-mail met een bevestiging van de verlenging. 

De koop ontbinden zonder financieringsvoorbehoud

Ook dit is een mogelijkheid. Helaas wel een dure. Meestal moet u dan namelijk een boete van 10% van de koopprijs aan de verkoper betalen. Zonde! Het is dan ook beter om van tevoren te controleren of er een financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst is opgenomen.

Hulp nodig van een jurist?

Rechtsbijstandverzekering bij Interpolis, Centraal Beheer, FBTO of Avéro Achmea? Meld uw zaak. Onze juristen staan voor u klaar.

Geen rechtsbijstandverzekering?

LegalGuard geeft snel juridisch advies voor een vast laag tarief.

Zaak melden
Ga naar LegalGuard