Als je van plan bent een huis te bouwen of verbouwen komt er veel op je af. Het plaatsen van een aanbouw of verbouwen van de badkamer levert veel woongenot op. Maar voor het zover is, ben je vaak veel geld en tijd verder. Als je niet alles zelf kunt doen ben je aangewezen op vakmensen. Maar de kwaliteit van de verschillende aannemers wisselt en je hoort veel horrorverhalen over beunhazen. Daarnaast moet je regels en richtlijnen kennen en conflicten met de overheid en buren voorkomen. Een goede voorbereiding is dus belangrijk. Lees verder voor meer informatie over Bouwen en Verbouwen en hoe je juridische problemen zoveel mogelijk voorkomt.
Als je een aannemer zoekt voor je verbouwing, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Er zijn veel aanbod en niet iedereen is geschikt voor jouw klus. Het is daarom goed om te weten welke vragen je moet stellen Bij het kiezen van de juiste aannemer. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten of de aannemer is aangesloten bij een keurmerk of branchevereniging. Ook is het belangrijk om afspraken te maken over de werkzaamheden, de kosten en de planning. Op onze website vind je meer tips voor het inschakelen van een aannemer voor je verbouwing.
Als je iemand inschakelt voor het verbouwen van je woning, maak dan altijd goede afspraken. Bespreek van tevoren uitgebreid de werkzaamheden, kosten en planning en leg deze ook vast. Zo voorkom je gedoe tijdens en na de verbouwing. Bijvoorbeeld als er schade aan woning ontstaat. Zoals in deze situatie met een installatiebedrijf. Of je in een situatie belandt waarin de aannemer zijn afspraken niet nakomt. Maar ook als de prijs toch hoger blijkt te worden als gevolg van prijsstijgingen in de bouw.
Mocht het zover komen dat je een aannemer aansprakelijk moet stellen, dan vind je daarvoor een handige voorbeeldbrief.
Heb je bouwwerkzaamheden laten uitvoeren en ontdek je na de oplevering problemen? Dan is het belangrijk ervoor te zorgen dat de aannemer deze gebreken oplost. Het is aan te raden om zo snel mogelijk na de ontdekking van de gebreken contact op te nemen met de aannemer om deze op te lossen. Onze ervaring leert dat de juridische weg lang niet altijd de beste oplossing is. Hoe je problemen na de oplevering beter kunt aanpakken, lees je hier: ontevreden over het werk van de aannemer.
Je moet eten of je een vergunning nodig hebt voor je verbouwplannen. Voor bijvoorbeeld een aanbouw gelden specifieke regels en richtlijnen en het is raadzaam om deze te volgen. Zo voorkom je conflicten met de overheid en de buren. Voor niet alle werkzaamheden geldt een vergunningplicht. In andere gevallen moet je bijvoorbeeld een omgevingsvergunning aanvragen. En let op: uw buren kunnen uw plannen verstoren als zij bezwaar maken tegen de omgevingsvergunning.
Daarnaast krijg je bij bouwen of verbouwen mogelijk te maken met de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. In deze wet worden de bouwprocessen strenger gecontroleerd en is er meer aandacht voor kwaliteit en veiligheid.
Ook bij aanpassingen aan de woning wordt steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid en energiebesparing. Europese regelgeving verplicht daarom woningeigenaren de woning te verduurzamen bij een grote verbouwing of renovatie. Lees waar je op moet letten bij het verduurzamen van de woning en voorkom dat je omgevingsvergunning wordt afgewezen.
Bij verbouwingen ontstaan regelmatig conflicten met buren. Bijvoorbeeld als de bouw leidt tot parkeeroverlast of geluidsoverlast. Dat is jammer, want veel van dit soort situaties kun je voorkomen. Goede communicatie met je buren is hierbij van groot belang. Breng ze op de hoogte van de werkzaamheden. Vertel wat je van plan bent en hoe lang de verbouwing ongeveer duurt. En maak bijvoorbeeld afspraken over tijden waarop er gewerkt wordt. En, afhankelijk van de relatie met je buren, nodig ze eens uit om de voortgang te bekijken.
Daarnaast is het natuurlijk aan te raden om de omgeving netjes te houden en niet voor onnodige herrie te zorgen. De volumeknop op de radio hoeft bijvoorbeeld niet op stand 10.
Heb je een juridische vraag over wonen en wil je snel weten waar je aan toe bent? Probeer dan gratis onze handige adviestools.