Stel je voor dat je een product bestelt, maar het pakket nooit geleverd wordt. Of dat je online een betaling doet en ontdekt dat je geld naar een oplichter is gegaan. Dat is niet alleen financieel pijnlijk, maar ook je vertrouwen wordt geschaad. Helaas liggen fraude en oplichting altijd op de loer Het kan je overkomen wanneer je het minst verwacht. Of het nu gaat om online aankopen, transacties op marktplaats of de aanschaf van een tweedehands auto. Als je wilt weten hoe dit juridisch zit ben je hier op de juiste plek. Ontdek wat je kunt doen als je slachtoffer bent geworden van online oplichting. En krijg praktische tips om fraude te voorkomen.
Online oplichting en fraude zijn helaas aan de orde van de dag. Bijna alle Nederlanders maken gebruik van het internet, en daarmee zijn we aantrekkelijk én kwetsbaar voor cybercriminelen. Volgens onderzoek van het CBS werd in 2022 werd 8% van de Nederlanders van 15 jaar of ouder slachtoffer van online oplichting en fraude. Het vaakst werden we slachtoffer van aankoopfraude. 6% van de Nederlanders deed een bestelling en betaling, maar kreeg het product of de dienst nooit geleverd. Verkoopfraude, waarbij je als verkoper niet betaald wordt, trof 1% van de slachtoffers.
Heb je wel eens iets online gekocht en ontdekt dat je niet kreeg waar je voor betaald had? Helaas kunnen fraude en oplichting een bittere nasmaak geven aan je koopervaring. Natuurlijk doe je wat je kunt om oplichting te voorkomen. Maar mocht het toch zover komen? Lees dan ons artikel en ontdek wat je kunt doen als je slachtoffer bent geworden van online oplichting. Opgelicht via internet. Wat te doen?
Marktplaats biedt geweldige deals, maar helaas ook ruimte voor oplichting. Bescherm jezelf tegen frauduleuze praktijken en leer hoe je veilig kunt handelen op dit populaire platform.
Ontdek hoe je fraude via Marktplaats kunt voorkomen en lees: Zo voorkom je oplichting via Marktplaats
Voorkomen is beter dan genezen. Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je internetoplichting vermijden.
Lees: handige tips om veilig online te winkelen en oplichting te voorkomen.
Het kopen van een ‘nieuwe’ tweedehands auto zou een positieve ervaring moeten zijn. Maar wees erop voorbereid dat niet alle autoverkopers goede bedoelingen hebben. Helaas maken onze juristen het toch nog regelmatig mee. Ze spreken vaak klanten die na aankoop van een auto ontdekken dat de er met de kilometerstand geknoeid was. Laat je niet misleiden door malafide verkopers. Ontdek wat je kunt doen om te achterhalen of de kilometerstand van een auto is teruggedraaid. De kilometerstand van mijn auto is teruggedraaid
Ben je toch slachtoffer van oplichting geworden? Je staat niet alleen, onze juristen staan voor je klaar. Meld je zaak eenvoudig online.