Wat te doen bij geluidsoverlast van warmtepompen en airco’s?

Steeds meer Nederlanders kiezen voor (hybride) warmtepompen en airconditioning om hun huis te verwarmen of te koelen. Deze apparaten hebben voor- maar ook nadelen. Zo kunnen ze geluidsoverlast veroorzaken. Soms leidt dit zelfs tot conflicten tussen buren. Lees hieronder wat de regels zijn voor geluidsproductie van warmtepompen en airco’s en wat u kunt doen bij geluidsoverlast.

Voorbeeld

Uw buren laten een hybride warmtepomp plaatsen vlakbij de erfgrens. Door de schutting ziet u de warmtepomp niet, maar u hoort het apparaat des te meer. U kunt er zelfs slechter door slapen. U geeft dit aan bij de buren, maar die reageren schouderophalend. U moet uw ramen maar dichthouden 's avonds is hun reactie. Wat kunt u in zulke gevallen doen?

Hoeveel geluid mogen warmtepompen en airco’s maken?

Sinds 2021 gelden nieuwe geluidsnormen voor het maximale geluid van warmtepompen en airco’s met een buitenunit. De eisen staan in het gewijzigde Bouwbesluit, onderdeel van de Woningwet. Ze gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen.

Het toegestane geluidsniveau wat een warmtepomp of airco mag maken is, gemeten op de erfgrens, maximaal 40 dB 's nachts en 45 dB overdag. Bij overschrijding van deze normen kan uw gemeente worden ingeschakeld voor actie, waaronder boetes of verplichte aanpassingen. We noemen dit ook wel handhaving. Gelukkig hoeft het meestal niet zover te komen en vinden buren vaak in overleg met elkaar een passende oplossing voor de geluidsoverlast.

Ik ervaar overlast van de warmtepomp/airco van mijn buren, wat kan ik doen? 

Neem contact op met uw buren en geef aan dat u graag een gesprek wilt over de warmtepomp/airco. Kies daarvoor een geschikt moment en bereid het gesprek goed voor. Vertel waar u last van heeft en vraag of het bijvoorbeeld mogelijk is om de warmtepomp/airco-installatie te isoleren. Blijf respectvol en kijk naar mogelijke oplossingen. Een redelijk kleine aanpassing, zoals een omkasting, kan soms al voor veel minder geluidsoverlast zorgen. 

Mijn buren en ik komen er samen niet uit  

Lukt het niet om samen een oplossing te vinden voor de geluidsoverlast? U kunt ook een expert, mediator of buurtbemiddelaar om hulp vragen. Die kan helpen bij het vinden van een gezamenlijke en praktische oplossing. Zoals het verplaatsen van de installatie, extra isolatie en/of aanpassingen in de instellingen van de buitenunit. Soms is zelfs het aanpassen van de instellingen, waardoor bijvoorbeeld de warmtepomp ’s nachts minder geluid maakt, al een oplossing. Ook kunt u contact opnemen met uw rechtsbijstandsverzekering. De juristen en advocaten bij Stichting Achmea Rechtsbijstand hebben veel ervaring in het vinden van een duurzame oplossing in dit soort situaties. Zo kunnen wij u vaak helpen met het starten van mediation

Kan de gemeente iets voor mij betekenen?

Heeft u geprobeerd om het gesprek aan te gaan? En hielp ook de hulp van een expert, mediator of buurtbemiddelaar niet? Dan kunt u ook altijd een melding bij uw gemeente doen over de geluidsoverlast. Dit noemen we een verzoek tot handhaving. In dat geval doet de gemeente vaak een geluidsmeting. Soms worden de onderzoekskosten hiervan vergoed door de gemeente. Maakt de warmtepomp of airco volgens die meting te veel geluid? Dan kan dit betekenen dat uw gemeente uw buren de installatie te isoleren. Afhankelijk van de omvang en de plek van de installatie kan de gemeente zelfs besluiten dat de warmtepomp of airco verwijderd moet worden. 
  
Een verzoek om handhaving kan soms dus grote gevolgen hebben. Dit leidt vaak tot een slechtere relatie met uw buren. Probeer er daarom altijd eerst samen met uw buren uit te komen

Kan ik naar de rechter voor een oplossing?

Wanneer u geluidsoverlast blijft houden zou u uw probleem kunnen voorleggen aan de rechter. In dat geval moet u aantonen dat de geluidsoverlast die u van uw buren ervaart onrechtmatig is. Dit is in praktijk lastig wanneer bijvoorbeeld de toegestane geluidsnormen niet worden overschreden. Daarnaast zet een rechtszaak de verhouding tussen u en uw buren vaak op scherp. Dit terwijl u vaak nog een lange periode naast uw buren zult wonen. 

Heeft u hulp nodig bij geluidsoverlast door een warmtepomp of airco?

En komt u er met de tips hierboven niet uit? Neem dan contact op met onze juristen. Zij kunnen u helpen met het zoeken naar een passende oplossing voor beide partijen.