Ik heb last van overhangende takken van de buren

Overhangende takken kunnen voor een hoop ongemak zorgen. Je hebt misschien minder zonlicht, of je ervaart overlast van vallende bladeren in jouw tuin. Als de buren de overhangende takken niet snoeien, mag je dan zelf de snoeischaar ter hand nemen? In dit artikel lees je hoe je dit probleem het beste aanpakt.

Voorbeeld

De boom in de tuin van je buren staat prachtig, maar wordt ieder jaar groter. Inmiddels hangen flink wat takken over de erfgrens. Dit zorgt voor overlast, want ze hangen precies boven de tuintafel. Je wilt daarom dat de buurman de takken snoeit.

Wat te doen bij overlast van de boom van de buren?

Als je last hebt van takken uit de tuin van je buren, dan is het verstandig om op een vriendelijke manier het gesprek aan te gaan. In het burgerlijk wetboek staat dat dit schriftelijk moet, maar je kunt dit natuurlijk ook eerst persoonlijk vragen. Dat is vaak beter voor de goede relatie met je buren. Vertel dat je last hebt van de takken en vraag of ze deze willen snoeien tot aan de erfgrens. Dat is namelijk de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de boom. Bied daarbij meteen aan dat ze daarvoor ook in jouw tuin mogen komen als het vanaf hun kant niet lukt. Op deze manier los je het probleem vaak op een prettige manier op.

Mag je overhangende takken zelf snoeien?

Je mag overhangende takken van de buren zelf snoeien als zij dit zelf niet binnen een redelijke termijn doen. Je mag alleen niet zomaar met de snoeischaar aan de slag. Het advies is om de buren ruim van tevoren te laten weten dat jij hun takken wilt knippen en hierover duidelijke afspraken met elkaar te maken. Juridisch gezien hoef je die afspraken niet schriftelijk vast te leggen, maar het voorkomt wel discussie achteraf. Als je vervolgens aan de slag gaat, mag je de takken niet verder dan de erfgrens afknippen. Daarnaast mag je ook niet te zwaar terugsnoeien en moet je de juiste snoeitechniek gebruiken. Zo voorkom je schade aan de boom of plant. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een professional inschakelen. Je buren hoeven de kosten voor het snoeien niet te betalen. De wet geeft je namelijk bevoegdheid zelf te snoeien, niet de verplichting.
De gesnoeide takken kun je teruggeven aan de buren. Als zij ze niet willen hebben, kun je ze zelf afvoeren. Het is verboden om het snoeiafval in hun tuin terug te gooien.

Voorbeeldbrief om afspraken te maken over het snoeien

Gebruik onze voorbeeldbrief om schriftelijk te vragen overhangende takken te verwijderen. In de brief kun je meteen aangeven wanneer je van plan bent zelf te snoeien.

Voorbeeldbrief Overhangende takken

Download de voorbeeldbrief en pas deze aan naar jouw eigen situatie om aan je buur te vragen om de beplanting terug te snoeien.

Voorbeeldbrief Overhangende takken DOCX, 25 kB Download

En vruchten die in mijn tuin vallen?

Vruchten of noten die van de boom van de buren in jouw tuin vallen, mag je houden. Ze zijn dan jouw eigendom. Zolang de vrucht nog aan de boom vast zit, is deze het eigendom van de buren. Je mag dus niets uit de boom van de buren plukken. Ook niet als de tak waar de vrucht aan zit boven jouw grond hangt.

Kom je er samen niet uit?

Natuurlijk heeft het de voorkeur om samen tot goede afspraken te komen. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan en eventueel buurtbemiddeling in jouw gemeente in te schakelen. Je bent immers buren van elkaar. Maar soms ontstaat er toch een conflict en kom je als buren recht tegenover elkaar te staan. Zit je of dreig je in zo'n situatie te komen? Dan staan onze juristen voor je klaar.

Mag je zelf snoeien? Doe de test

2 buurmannen praten met elkaar bij de schutting

Heb je last van takken die overhangen in jouw tuin? Doorloop de vragen en je weet meteen wat je kunt doen om het probleem op te lossen.   

Krijg meteen advies
2 buurmannen praten met elkaar bij de schutting