Met mediation bereik je soms meer dan met een juridische procedure. Sommige conflicten wil je samen met de andere partij op een rustige en constructieve manier oplossen. Met een rechtsbijstandverzekering via Stichting Achmea Rechtsbijstand ben je daarom ook verzekerd voor mediation. Dat is vooral prettig als jullie later nog veel met elkaar te maken hebben. Heb je een meningsverschil over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld met familie, je buren of je werkgever? Dan kan een mediator je waarschijnlijk helpen. Samen met de mediator gaan jullie het gesprek aan. Je maakt daarbij afspraken om het probleem op te lossen. Deze afspraken kunnen schriftelijk worden vastgelegd, zodat er geen rechtszaak nodig is.
Mediation is een manier om samen met de andere partij een oplossing te vinden, zonder tussenkomst van een rechter. Met hulp van een mediator kunnen beide partijen hun zorgen delen en elkaar begrijpen. De mediator neemt geen beslissingen, maar begeleidt het gesprek. De mediator is neutraal en onpartijdig, zodat ieders behoeften en wensen duidelijk naar voren komen.
Mediation is mogelijk in meer situaties dan je misschien denkt. Een juridisch conflict is geschikt om met mediation op te lossen als er nog een mogelijkheid is er samen uit te komen. Allebei de partijen moeten dus bereid zijn om te onderhandelen en hiervoor ruimte te maken. Denk aan situaties zoals:
Een uitspraak van de rechter lost niet altijd het echte probleem op. De kans dat er later opnieuw een probleem ontstaat is dan groot. Bij mediation draait het erom een oplossing te vinden die voor iedereen acceptabel is. Mediation pakt niet alleen het probleem aan, maar ook de achtergronden van het conflict. De onderlinge relatie wordt daarbij niet onnodig (verder) beschadigd, maar verbetert in veel gevallen zelfs. Bij succesvolle mediation zijn namelijk geen winnaars of verliezers, in tegenstelling tot een rechtszaak waarbij dat vaak wel zo is.
Als beide partijen instemmen met mediation, plannen we een gesprek op neutraal terrein. Samen met de mediator onderteken je een mediationovereenkomst. Hierin staan zaken als vrijwilligheid en vertrouwelijkheid. De mediator luistert naar beide partijen en onderzoekt welke belangen er zijn. Samen met de mediator zoeken jullie vervolgens naar de beste oplossing. Het doel is een win-win situatie.
Een mediator doet geen bindende uitspraak. Als er overeenstemming is, kunnen jullie wel allebei een bindende vaststellingsovereenkomst ondertekenen. In die overeenkomst staat wat er precies is afgesproken en waar beide partijen zich aan moeten houden.
Wat kost mediation? Met een rechtsbijstandverzekering van 1 van de Achmeamerken ben je ook verzekerd voor mediation. Een van onze adviseurs beoordeelt of er dekking is voor jouw geschil. Je bespreekt met jouw jurist of mediation een passende oplossing is.
Ben je benieuwd of jouw probleem geschikt is voor mediation? Wij helpen je graag verder! Meld jouw zaak online.
Iedere situatie vraagt om een andere oplossing. Onze juristen en advocaten staan voor u klaar om u te helpen bij een conflict of juridische hulpvraag. Lees meer over hoe we ervoor zorgen dat u door kunt.