Mediation

Met mediation bereik je soms meer dan met een juridische procedure. Sommige conflicten wil je samen met de andere partij op een rustige en constructieve manier oplossen. Met een rechtsbijstandverzekering via Stichting Achmea Rechtsbijstand ben je daarom ook verzekerd voor mediation. Dat is vooral prettig als jullie later nog veel met elkaar te maken hebben. Heb je een meningsverschil over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld met familie, je buren of je werkgever? Dan kan een mediator je waarschijnlijk helpen. Samen met de mediator gaan jullie het gesprek aan. Je maakt daarbij afspraken om het probleem op te lossen. Deze afspraken kunnen schriftelijk worden vastgelegd, zodat er geen rechtszaak nodig is.

Wat is mediation?

Mediation is een manier om samen met de andere partij een oplossing te vinden, zonder tussenkomst van een rechter. Met hulp van een mediator kunnen beide partijen hun zorgen delen en elkaar begrijpen. De mediator neemt geen beslissingen, maar begeleidt het gesprek. De mediator is neutraal en onpartijdig, zodat ieders behoeften en wensen duidelijk naar voren komen.

Wanneer mediation inzetten?

Mediation is mogelijk in meer situaties dan je misschien denkt. Een juridisch conflict is geschikt om met mediation op te lossen als er nog een mogelijkheid is er samen uit te komen. Allebei de partijen moeten dus bereid zijn om te onderhandelen en hiervoor ruimte te maken. Denk aan situaties zoals:

  • Burenruzies
  • Contractuele geschillen
  • Erfrechtgeschillen
  • Huurrechtgeschillen

Voordelen van Mediation

  • Sneller dan een rechtszaak: In plaats van langdurige juridische procedures kom je vaak al binnen enkele weken tot een oplossing.
  • Laagdrempelig: Mediation vindt vaak plaats in een informele setting. Er wordt zo min mogelijk complexe juridische taal gebruikt. Daardoor blijft het voor iedereen te begrijpen.
  • Niet puur juridisch: Het gesprek is niet beperkt tot de juridische argumenten.
  • Behoud van relaties: Omdat beide partijen actief betrokken zijn bij het vinden van een oplossing, blijft de onderlinge verstandhouding vaak beter behouden.
  • Neutrale begeleiding: De mediator is neutraal en helpt beide partijen om samen te praten. Dit zorgt voor een veilige omgeving waarin iedereen zijn verhaal kan doen.
  • Samenwerking: Beide partijen zoeken zelf oplossingen voor het probleem. Dit zorgt voor meer tevredenheid na afronding van de zaak.
  • Vertrouwelijk: Alles wat tijdens de mediation wordt besproken, blijft vertrouwelijk.

De meerwaarde van mediation

Een uitspraak van de rechter lost niet altijd het echte probleem op. De kans dat er later opnieuw een probleem ontstaat is dan groot. Bij mediation draait het erom een oplossing te vinden die voor iedereen acceptabel is. Mediation pakt niet alleen het probleem aan, maar ook de achtergronden van het conflict. De onderlinge relatie wordt daarbij niet onnodig (verder) beschadigd, maar verbetert in veel gevallen zelfs. Bij succesvolle mediation zijn namelijk geen winnaars of verliezers, in tegenstelling tot een rechtszaak waarbij dat vaak wel zo is.

Hoe verloopt een mediation traject?

Als beide partijen instemmen met mediation, plannen we een gesprek op neutraal terrein. Samen met de mediator onderteken je een mediationovereenkomst. Hierin staan zaken als vrijwilligheid en vertrouwelijkheid. De mediator luistert naar beide partijen en onderzoekt welke belangen er zijn. Samen met de mediator zoeken jullie vervolgens naar de beste oplossing. Het doel is een win-win situatie.

Afspraken vastleggen

Een mediator doet geen bindende uitspraak. Als er overeenstemming is, kunnen jullie wel allebei een bindende vaststellingsovereenkomst ondertekenen. In die overeenkomst staat wat er precies is afgesproken en waar beide partijen zich aan moeten houden.

Kosten van mediation

Wat kost mediation? Met een rechtsbijstandverzekering van 1 van de Achmeamerken ben je ook verzekerd voor mediation. Een van onze adviseurs beoordeelt of er dekking is voor jouw geschil. Je bespreekt met jouw jurist of mediation een passende oplossing is.

Meer informatie over mediation

Man en vrouw lopen pratend door een kantoor

Ben je benieuwd of jouw probleem geschikt is voor mediation? Wij helpen je graag verder! Meld jouw zaak online.

Meld je zaak online
Man en vrouw lopen pratend door een kantoor

Veelgestelde vragen over mediation

Wat is mediation?
Mediation is een manier om een conflict op te lossen met hulp van een neutrale derde persoon, de mediator. Samen zoeken jullie naar een oplossing waar iedereen tevreden mee is.
Wat doet een mediator?
Een mediator helpt beide partijen om samen te praten en een oplossing te vinden. De mediator is neutraal en kiest geen kant.
Ben ik verplicht om mee te werken aan een mediation?
Nee, mediation is vrijwillig. Je bent niet verplicht om mee te doen.
Kan ik stoppen wanneer ik wil?
Ja, je kunt op elk moment stoppen met mediation als je dat wilt.
Met de wederpartij valt niet te praten. Heeft een mediationtraject wel zin?
Ja, een mediator kan helpen om het gesprek op gang te brengen, zelfs als het moeilijk is om met de andere partij te praten.
Ben ik verzekerd voor mediation?
Heb je een rechtsbijstandverzekering bij 1 van de Achmea merken en is er dekking voor jouw geschil? Dan betaal je niets extra voor de inzet van mediation. De andere partij betaalt een bijdrage voor de mediation, die soms te verhalen zijn op de eigen verzekering.
Hoelang duurt mediation?
Mediation duurt meestal een paar sessies van ongeveer 1 tot 2 uur. Hoeveel sessies er nodig zijn, hangt af van het conflict.
Hoe verloopt het mediationtraject?
Het traject begint met een kennismakingsgesprek. Daarna volgen er gesprekken waarin jullie samen met de mediator naar oplossingen zoeken. Als jullie een oplossing vinden, kunnen we die vastleggen in een overeenkomst, maar dat is niet verplicht.
Wie nemen er deel aan de mediationgesprekken?
De betrokken partijen en de mediator nemen deel aan de gesprekken. Soms kunnen er ook andere mensen bij zijn, zoals advocaten of adviseurs, als dat nodig is.
Gaat de andere partij wel akkoord met een mediator van Stichting Achmea Rechtsbijstand?
Het is belangrijk om dit samen te bespreken en overeenstemming te bereiken over de keuze van de mediator. Een mediator is altijd onpartijdig. Al onze mediators zijn MfN Registermediator. Dit waarborgt hun onafhankelijkheid en hierdoor zijn zij onderworpen aan klacht- en tuchtrecht.
Wat als mediation niet slaagt?
Als mediation niet lukt, kunnen jullie andere stappen overwegen, zoals naar de rechter gaan. De mediator kan jullie hierover informeren.

Dit doen wij

Iedere situatie vraagt om een andere oplossing. Onze juristen en advocaten staan voor u klaar om u te helpen bij een conflict of juridische hulpvraag. Lees meer over hoe we ervoor zorgen dat u door kunt. 

twee mensen in gesprek