4 tips om internetoplichting te voorkomen

Winkelen doen we tegenwoordig veel online. Alles wat je wilt, is via je mobiel of computer te bestellen. Helaas is niet iedereen die spullen online te koop aanbiedt even betrouwbaar. Oplichting via internet komt regelmatig voor. Lees de tips in dit artikel en voorkom dat je slachtoffer wordt van internetoplichting.

Voorbeeld

Je zoekt online naar een nieuwe smartphone. Een website die je nog niet kende, verkoopt de nieuwste iPhone voor een veel lagere prijs dan andere webshops. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Je vraagt je af of je deze online winkel wel kunt vertrouwen.

Wat is internetoplichting?

Internetoplichting doet zich voor op websites en online handelsplaatsen. Dat kan (een website die lijkt op) een webwinkel zijn. Of websites als Marktplaats en eBay. Maar ook op social media zoals Facebook worden spullen of diensten te koop aangeboden.

Vaak biedt een verkoper een product of dienst aan, om vervolgens na betaling niet te leveren wat was afgesproken. De koper is dan zijn geld kwijt en de verkoper is niet meer te achterhalen.

Internetoplichting voorkomen: onze tips

Met online shoppen vind je vaak de beste aanbiedingen. Het is gemakkelijk om vanuit  je luie stoel aankopen te doen. En in veel gevallen is het ook veilig. Zorg dat je veilig online winkelt en let op onderstaande tips voor je iets bestelt.

1. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook vaak het geval

De belangrijkste tip in de strijd tegen online oplichting. Als het aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Vergelijk het aanbod vooraf met andere aanbieders en kijk goed naar de voorwaarden. Je vindt de voorwaarden meestal onderaan de website. Of via een link waar je ook vaak een vinkje moet zetten om verder te kunnen.

2. Doe onderzoek naar de aanbieder

  • Controleer of er meldingen over deze (ver)koper zijn op de pagina Internetoplichting van de politie.
  • Controleer of het bedrijf bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven.
  • Google de webshop en kijk of er reviews en ervaringen van andere klanten op staan.
  • Controleer hoe lang de webshop al in de lucht is via www.sidn.nl. Als de site nog maar kort bestaat, kan dat een reden zijn om om extra onderzoek te doen.
  • Controleer of de webshop een keurmerk heeft. Zo ja, dan moeten de logo's op de webshops aanklikbaar zijn. Zodat je rechtstreeks naar de site van het keurmerk gaat. Twijfel je? Informeer dan bij het Keurmerk zelf.
  • Wil je iets kopen via Marktplaats? Lees dan ook de tips die Marktplaats geeft.

3. Bekijk de betaalmogelijkheden

  • Je hoeft niet vooraf te betalen. Vaak kun je achteraf betalen of onder rembours. Dan betaal je het product bij aflevering aan de pakketbezorger.

  • Betaal je met  je creditcard en ontvang je het product niet? Dan kun je soms je geld terugkrijgen via de creditcardmaatschappij. Informeer daar naar de voorwaarden. Wees wel extra voorzichtig met het geven van gegevens als je met creditcard betaalt.

  • Bij kopen van een particulier is betalen met PayPal vaak een veilige oplossing. Via Paypal is het namelijk mogelijk je geld terug te krijgen als je je aankoop niet ontvangt.

4. Leg zoveel mogelijk vast

  • Bewaar zoveel mogelijk gegevens (print screens) en correspondentie van de aanbieding, bestelling en bevestiging. Hoe meer je bewaart en vastlegt, hoe meer je achteraf kunt bewijzen.

Toch slachtoffer van online oplichting geworden?

Lees dan wat je kunt doen als je bent opgelicht via internet.

Download onze voorbeeldbrief over: Herroepen online aankoop

Gebruik deze voorbeeldbrief als belangrijke (eerste) stap bij het oplossen van uw juridische hulpvraag. Wij leggen u stap-voor-stap uit hoe u de brief gemakkelijk en snel kunt invullen op basis van uw situatie en gegevens.  

Meer brieven
Voorbeeldbrief: herroepen online aankoop DOCX, 23 kB Download

Direct online advies

vrouw met bril achter laptop

Onze juristen staan altijd voor je klaar bij een juridische hulpvraag. Maar soms wil je gewoon meteen weten waar je aan toe bent. Onze gratis adviestools geven direct informatie en advies over verschillende juridische onderwerpen. 

Naar de adviestools
Meld uw zaak online
vrouw met bril achter laptop