Voor welke producten die ik online heb gekocht geldt geen herroepingsrecht?

In dit artikel leest u in welke gevallen u geen herroepingsrecht heeft en wat uw eventuele opties in zulke gevallen dan wél zijn.

Voorbeeld

U laat een maatpak voor u produceren bij een online kledingwinkel. Na ontvangst blijkt bij het passen dat de gekozen kleur u niet zo bevalt. U zou het maatpak daarom graag willen retourneren. De verkoper geeft aan dat u geen beroep kunt doen op uw herroepingsrecht omdat het om een maatwerk product gaat.

Bij de meeste producten die u online koopt, heeft u na ontvangst 14 dagen de tijd om de overeenkomst te herroepen. Hiervoor laat u de verkoper weten dat u gebruik maakt van uw herroepingsrecht en stuurt u het product terug. De verkoper is dan verplicht om binnen 14 dagen nadat hij het product weer ontvangen heeft het aankoopbedrag aan u te vergoeden. Soms heeft u wettelijk gezien geen herroepingsrecht. Dit is afhankelijk van de manier waarop de overeenkomst is gesloten of het soort product dat u heeft gekocht. Hieronder worden de uitzonderingen op het herroepingsrecht weergegeven. Let er op dat ook wanneer u wettelijk gezien geen herroepingsrecht hebt, de verkoper wel verplicht is om u daarover goed te informeren. Doet de verkoper dat niet dan zijn er wel mogelijkheden om het product terug te sturen en uw geld terug te krijgen.

Een koop via een openbare veiling

Een openbare veiling is een veiling waarbij je de mogelijkheid hebt om naar de veiling toe te gaan. Er moet dan dus een adres bekend zijn waar je naartoe kunt gaan om mee te bieden op de producten die geveild worden. Een veiling die zowel online als op een locatie plaatsvindt, is ook een openbare veiling. Een veiling die alleen online gehouden wordt, is geen openbare veiling. Je hebt dan wel het recht om de overeenkomst te herroepen, tenzij er sprake is van een van de volgende uitgezonderde producten.

Maatwerkproducten

Er is sprake van een maatwerkproduct in de zin van de wet, wanneer een product op door u verstrekte specificaties gemaakt is (dus niet geprefabriceerd) of het product duidelijk voor een specifiek persoon bestemd is (doordat het bijvoorbeeld gepersonaliseerd is door de naam van een persoon op het product te zetten). Maar, niet ieder product dat u zelf samenstelt, is een maatwerkproduct in de zin van deze wet. Biedt de verkoper standaard opties waaruit je een product samenstelt, dan is dat geen maatwerk in de zin van deze wetgeving en mag het herroepingsrecht niet uitgezonderd worden. Hier is in de praktijk regelmatig discussie over. Doet de verkoper een beroep op deze uitzondering op het herroepingsrecht en vraagt u zich af of dat wel klopt? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan kijken of de verkoper een beroep op deze uitzondering mag doen.

Direct online advies?

vrouw met bril achter laptop

Onze juristen staan altijd voor u klaar bij een juridische hulpvraag. Maar soms wilt u gewoon meteen weten waar u aan toe bent. Onze gratis adviestools geven u direct informatie en advies over verschillende juridische onderwerpen. 

Start de adviestool over aankopen
vrouw met bril achter laptop

Producten die om gezondheidsredenen/ hygiëne niet teruggestuurd kunnen worden en waarvan de verzegeling is gebroken

Net zoals bij de uitzondering voor maatwerkproducten, is van deze uitzondering niet snel sprake. In 2019 heeft het Europese Hof bijvoorbeeld bepaald dat deze uitzondering op het herroepingsrecht niet geldt voor een gekocht matras waarvan de beschermfolie is verwijderd. Het Europese Hof is van mening dat een matras net zoals een kledingstuk gereinigd of ontsmet kan worden en zo weer geschikt kan worden gemaakt voor de verkoop. Doet de verkoper een beroep op deze uitzondering op het herroepingsrecht en vraagt u zich af of dat wel klopt? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan kijken of de verkoper een beroep op deze uitzondering mag doen.

Cd’s, DVD’s, Blu-rays of computerprogramma’s die op een schijf geleverd zijn en waarvan de verzegeling is verbroken

Als u 1 van bovenstaande producten online koopt en u verwijdert de folie die eromheen zit, dan mag u geen gebruik meer maken van het herroepingsrecht. Zolang de folie nog om het product zit, heeft u wel een herroepingsrecht.

Losse kranten, tijdschriften etc.

Koopt u online een losse krant of een ander soort tijdschrift dan heeft u geen herroepingsrecht. Neemt u een abonnement op een krant of een tijdschrift? Dan heeft u wel een herroepingsrecht.

Heeft de verkoper niet verteld dat er geen herroepingsrecht is? Dan zijn er misschien mogelijkheden

Let er op dat de verkoper u wel moet informeren over het feit dat u geen herroepingsrecht hebt! En de verkoper moet dit ook op de juiste manier doen. Het is bijvoorbeeld niet voldoende dat de informatie die stelt dat u niet mag herroepen alleen in de algemene voorwaarden staat die u tijdens het sluiten van de overeenkomst had kunnen zien door op een hyperlink te klikken. Informeert de verkoper u niet of niet goed, dan zijn er wel mogelijkheden om van de overeenkomst af te komen. Bent u niet goed geïnformeerd over het ontbreken van het herroepingsrecht of weet u niet zeker of de verkoper u goed geïnformeerd heeft? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan kijken of er nog mogelijkheden zijn om van de overeenkomst af te komen.