Wat te doen na het veroorzaken van een verkeersongeval? Stappen en Tips

Een verkeerongeval meemaken is ingrijpend. En al helemaal als je zelf een ongeluk veroorzaakt. Naast de schrik voel je jezelf misschien onzeker over wat er nu moet gebeuren. In dit artikel lees je welke stappen je moet nemen om de situatie goed af te handelen en wat je rechten en plichten zijn.

Voorbeeld:

Je rijdt op een drukke vrijdagmiddag naar huis. Moe van een volle werkweek ben je er met je gedachten niet helemaal bij. Dat de auto voor je moest remmen zag je dan ook niet aankomen. Je botst tegen de achterkant van de auto. Beide auto’s hebben flinke schade en de bestuurder voor je is geschrokken en klaagt over hoofdpijn. Wat nu?

Zorg dat iedereen (zo) veilig (mogelijk) is na een ongeval

Kunnen de auto’s nog rijden en zijn er geen (zwaar)gewonden? Zoek dan samen naar een veilige plek om te parkeren. Zijn er (zwaar)gewonden en lukt het niet om je veilig te verplaatsen? Zet in dat geval je alarmlichten aan en gebruik een gevarendriehoek om andere weggebruikers te waarschuwen. Als er gewonden zijn, bel dan altijd meteen 112.

Wat moet ik doen nadat iedereen zoveel mogelijk in veiligheid is gebracht?

  1. Verzamel en deel informatie: Noteer de gegevens van de betrokkenen, zoals naam, adres, kenteken, en verzekeringsgegevens. Dit geldt ook voor de eventuele getuigen. Maak ook foto’s van de situatie, de schade, en de locatie van het ongeval. Dit kan later van pas komen.
  2. Vul het schadeformulier in: Een schadeformulier is belangrijk om de feiten van het ongeval vast te leggen. Op de website van Stichting Achmea Rechtsbijstand vind je een handig stappenplan dat je helpt om het Europees schadeformulier helemaal goed in te vullen.
  3. Meld het ongeval bij je verzekeraar: Meldt de schade, zodra je bekomen bent van de ergste schrik (maar uiterlijk binnen 14 dagen), bij je autoverzekeraar. 

Wanneer moet ik de politie bellen?

Niet in elke situatie is het nodig om de politie in te schakelen. Je belt de politie bij een verkeersongeval in de volgende gevallen:

  • Er zijn gewonden die direct medische hulp nodig hebben: De politie moet op de hoogte worden gebracht als iemand letsel heeft opgelopen en direct medische hulp nodig heeft. Dit geldt dus niet voor bijvoorbeeld schaafwonden of blauwe plekken. 
  • Er is aanzienlijke schade: Bij grote schade of gevaarlijke situaties is het goed om de politie erbij te betrekken.
  • Er is sprake van een conflict: Als jij en de andere partij het niet eens kunnen worden over wat er is gebeurd, kan de politie helpen om de situatie vast te leggen.

Wie betaalt de schade als ik een ongeluk heb veroorzaakt?

Als je aansprakelijk bent voor het ongeval (in de volksmond ook wel “schuldig” genoemd), zal jouw autoverzekering de schade aan de andere partij moeten vergoeden. In Nederland ben je verplicht om een motorrijtuig minstens voor aansprakelijkheid (dus de schade veroorzaakt bij een ander) te verzekeren. Dit kan via een WAM-verzekering (Wet aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen). Heb je een allrisk-verzekering, dan wordt ook je eigen schade vergoed. Voor fietsers kennen we in Nederland de AansprakelijkheidsVerzekering Particulieren (AVP).

Wat gebeurt er als ik aansprakelijk word gesteld en er wordt een schadevergoeding geëist?

Als je aansprakelijk wordt gesteld, dan vindt een ander jou verantwoordelijk voor de kosten van het ongeval. Jouw WA-verzekering zal de schade vergoeden als je inderdaad aansprakelijk bent. De betrokken verzekeraars zullen onderzoeken hoe het ongeval is gebeurd en wie er verantwoordelijk is. Zorg dat je alle informatie hebt verzameld, inclusief foto’s en getuigenverklaringen. Je autoverzekeraar kan samen met jou bekijken of de eis terecht is en je helpen met de verdere stappen. Heb je hierover vragen? Neem dan contact op met je autoverzekeraar. Komen jullie er niet uit? Dan kun je contact opnemen met een jurist van Stichting Achmea Rechtsbijstand voor advies.

Wat kunnen de gevolgen zijn voor mijn verzekering en eigen risico?

Heeft jouw autoverzekeraar de schade vergoed aan een benadeelde partij? Dan heeft dit meestal invloed op de bonus-malusregeling en de no-claimkorting (korting voor schadevrije jaren). Tenzij je een zogenaamde no-claimbeschermer hebt, leidt dit tot een hogere premie van je autoverzekering. Heb je een allrisk-verzekering die ook de schade aan jouw eigen voertuig vergoed? Dan kun je ook te maken hebben met een eigen risico. Welke verzekering je ook hebt: Overweeg altijd of het financieel voordeliger is om een kleine schade zelf te betalen in plaats van je verzekering in te schakelen.

Ik heb schade veroorzaakt, maar wil de schade niet melden bij mijn verzekering – kan dat zomaar?

Het is om de volgende redenen niet aan te raden om de schade onderling af te wikkelen:

  • Benadeelde partijen mogen sowieso een beroep doen op jouw autoverzekering. Dit kun je, ook na onderlinge afspraken, niet tegenhouden.
  • Van de autoverzekeraar mag je de schade onderling niet regelen. Het recht op dekking kan hierdoor zelfs vervallen als je dat wel doet.
  • Je loopt het risico om aansprakelijkheid te erkennen, terwijl je misschien helemaal niet aansprakelijk bent. Bij letselschade is er daarnaast risico op een onterechte vervolgclaim. Je kunt hier later niet op terugkomen.

Hoe werkt het als er gewonden zijn?

Bij een ongeluk met letselschade is de impact vaak groot. Als jij verantwoordelijk bent, dan kan het slachtoffer schadevergoeding eisen voor bijvoorbeeld medische kosten, inkomensverlies (in juridische taal ook wel ‘verlies aan verdienvermogen’ genoemd) en andere kosten. Een letselschadeclaim van de benadeelde partij wordt afgehandeld door jouw autoverzekeraar. Heb je zelf ook letselschade en wil je weten of je hiervoor een vergoeding kunt krijgen? Dan kun je contact opnemen met een jurist van Stichting Achmea Rechtsbijstand voor advies. Goed om te weten: heb je een inzittendenverzekering? Dan kun je, ook als je zelf aansprakelijk bent, een vergoeding krijgen voor het letsel.

Neem contact op met je autoverzekeraar bij vragen of onduidelijkheden

Niemand gaat er vanuit betrokken te worden bij een (verkeers)ongeval. En al helemaal niet als veroorzaker van een ongeluk. De werkelijkheid is helaas dat er jaarlijks vele (ernstige) ongelukken te betreuren zijn. Ben je betrokken bij een ongeluk? Dan wil je dat alles goed en spoedig wordt afgehandeld. Het is de verantwoordelijkheid van je autoverzekeraar om dit voor je te regelen. 

Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met een jurist van Stichting Achmea Rechtsbijstand. Samen kunnen jullie dan kijken naar de mogelijkheden.