Het invullen van het Europees schadeformulier kan lastig zijn, vooral direct na een ongeval. Om je te helpen hebben we een handig stappenplan opgesteld. Hiermee krijg je gedetailleerde uitleg over elke stap, veelvoorkomende valkuilen en handige tips. Zo weet je precies wat je moet doen als je een ongeval hebt, of dat nu in Nederland of ergens anders in Europa is.
Het Europees schadeformulier ziet er overal in Europa hetzelfde uit. De voorkant is in de lokale taal en heeft mogelijk een andere vormgeving, maar de inhoud is gelijk. Je kunt hetzelfde formulier ook gebruiken in het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Zwitserland. Alleen de achterkant kan per land verschillen, maar dat heeft geen invloed op de afhandeling. Let er wel op dat je alle onderdelen van het formulier doorloopt. Hieronder lopen we deze onderdelen stap voor stap met je door.
Noteer de exacte datum (dag, maand, jaar) en tijd (uur, minuten) van het ongeval.
Tips:
Geef aan of er (ge)wonden zijn, zichtbare of niet-zichtbare. Dit kan bijvoorbeeld hoofdpijn zijn. Vul "ja" in als je twijfelt om problemen later te voorkomen.
Tip:
Geef details over beschadigde objecten zoals verkeersborden, hekken, caravans en aanhangwagens. Zijn er meer voertuigen beschadigd? Bijvoorbeeld bij een kettingbotsing? In dat geval vul je “ja” in bij de vraag of er nog andere voertuigen beschadigd zijn. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld bent uitgeweken en een derde auto hebt geraakt.
Voorbeeld: Bij een kettingbotsing van 4 voertuigen vullen partij 1 en 2 samen een formulier in, dan partij 2 en 3, en ten slotte partij 3 en 4.
Vul naam, adres, telefoonnummer en eventuele opmerkingen van de getuige in. Dit helpt bij het verhalen van de schade.
Tips:
Bepaal wie Voertuig A bestuurde en wie Voertuig B. Op het Europees schadeformulier vul je links Voertuig A en rechts Voertuig B in. Beide partijen vullen afzonderlijk stappen 6 t/m 15 in. Hierover lees je hieronder meer.
Vul de gegevens in van de verzekerde, zoals de eigenaar van het voertuig of leasemaatschappij.
Tip:
Noteer het merk, type, kenteken en land van registratie van het voertuig. Is er een aanhanger zoals een caravan betrokken? Vul dan ook het kenteken van de aanhanger in voor extra duidelijkheid. Het kenteken van het trekkende voertuig (zoals een auto) blijft het belangrijkst omdat daar de verzekering aan gekoppeld is.
Tips:
Vul de naam van je verzekeraar, polisnummer en nummer van de groene kaart in. Noteer tot wanneer de verzekering geldig is en of het voertuig allrisk verzekerd is. Ben je verzekerd via een tussenpersoon? Vul dan die contactgegevens in.
Kijk voor deze gegevens op de groene kaart die bij je verzekering hoort. Heb je die niet bij de hand? Vaak kun je deze informatie ook terugvinden in je persoonlijke online omgeving bij de verzekeraar.
Tip:
Vul de gegevens van de bestuurder in. Noteer hier ook informatie over zijn/haar rijbewijs. Zoals het rijbewijsnummer, de geldigheidsdatum en de categorieën waarvoor een rijbewijs is behaald. Let op: gaat het om een geparkeerde auto? Dan vul je 'geen bestuurder' in op het schadeformulier.
Tips:
Teken een pijl waar de voertuigen elkaar voor het eerst raakten. Dit is soms een andere plek dan waar de zichtbare schade zit. Werd je linksachter geraakt? Dan teken je een pijl bij het type voertuig waarmee werd gereden op moment van het ongeval. Meer details kun je kwijt in het grote vlak bij stap 12; de toedracht.
Tips:
Beschrijf de zichtbare schade aan jouw voortuig. Doe dat zo uitgebreid mogelijk.
Tips:
Zet een kruisje bij wat je deed tijdens het ongeval aan de kant van A of B. Tel het aantal kruisjes dat je hebt aangevinkt en vul dit onderaan in. Op die manier voorkom je dat de tegenpartij achteraf, na het ondertekenen van het formulier, extra kruisjes aankruist.
Voorbeeld: Was je aan het parkeren of kwam je van rechts? Dan kruis je dat in dit onderdeel van het formulier aan.
Tips:
Geef meer details over hoe het ongeval gebeurde. Met als belangrijkste informatie:
Ben je het niet eens met wat de tegenpartij als situatieschets voor het ongeval geeft? Deel dan het vak door midden en maak allebei een tekening. Geef daarnaast bij stap 14 (ruimte voor opmerkingen) aan dat je het niet met elkaar eens bent.
Tips:
Tip:
Zijn jullie het eens over wat op het schadeformulier staat? Onderteken dan beiden bij stap 15. Oneens? Geef dit dan duidelijk op het formulier aan voordat je tekent. Teken het formulier niet als je het niet eens bent met wat er is ingevuld. Spreek af wie het origineel en wie het doordrukvel krijgt. Maak altijd een foto van het origineel.
Wat doe ik met de achterzijde van het formulier?
De achterzijde vul je achteraf en apart van elkaar in.
Waar stuur je het formulier naartoe?
Kreeg je het ongeval met een motorvoertuig? Dan stuur je het schadeformulier naar de verzekeringsmaatschappij van het motorvoertuig. Was je een voetganger of fietser? Dan stuur je het schadeformulier naar je aansprakelijkheidsverzekeraar. Dit doe je ook als je vindt dat je zelf niet aansprakelijk bent.
Stuur ook naar je rechtsbijstandsverzekeraar als:
Tips:
Doe geen aanpassingen na ondertekening. Dit kan grote gevolgen hebben voor het afhandelen van het ongeval. Ook kan het leiden tot een fraudemelding door de verzekeraar(s). Bel de politie als je er niet uitkomt of als je in een onveilige situatie bent.
Het is belangrijk dat je rustig blijft en goed nadenkt bij het invullen van het schadeformulier. Word je onder druk gezet om te tekenen terwijl je het niet eens bent met de inhoud van het schadeformulier? Weiger dan te tekenen. Noteer duidelijk op het formulier dat je onder druk werd gezet en vul je eigen kant van het verhaal in. Zet nóóit je handtekening als jullie het onderling niet eens worden. Bel in dat geval de politie en volg hun aanwijzingen.
Als je het grotendeels eens bent met de andere partij, maar zijn er een aantal punten waar je het niet over eens wordt? Maak dan je kant van het verhaal duidelijk bij stap 14 “Uw opmerkingen” en licht toe waarmee je het niet eens bent. Beide partijen kunnen dan alsnog het formulier ondertekenen, maar met vermelde uitzonderingen.
Bekijk dan ook eens onze andere artikelen over dit thema. Of maak een keuze uit de onderwerpen hieronder.