Iemand beschadigt mijn auto, maar de verdachte wordt niet vervolgd

Iemand heeft met opzet jouw auto beschadigd. Je doet aangifte bij de politie, die na onderzoek de zaak ter verdere behandeling naar het Openbaar Ministerie stuurt. Al snel krijg je bericht dat de Officier van Justitie niet overgaat tot vervolging van de verdachte. Je bent het hier niet mee eens. Je vindt dat de persoon die jouw auto heeft beschadigd hiervoor moet boeten. Nu de verdachte niet voor de strafrechter hoeft te verschijnen, kun je jouw eigen schade niet in deze strafzaak verhalen. Wat nu?

Voorbeeld

Je auto staat geparkeerd op de camping. Als je ’s ochtends naar je auto loopt, zie je tot jouw schrik dat deze rondom beschadigd is. Naast je auto ligt een stuk hout. De beheerder van de camping laat jou weten dat een groep jongeren de nacht ervoor meerdere vernielingen heeft aangericht.

Een klacht indienen bij het Gerechtshof

Jouw klacht gaat dan over het niet vervolgen van de verdachte (artikel 12 Sv). Om te weten bij welk Gerechtshof jij jouw klacht moet indienen, kijk je op de website van De Rechtspraak. Je kunt deze klacht alleen schriftelijk indienen (dus niet via e-mail of fax).

Dit zet je in de klachtenbrief naar het Gerechtshof

Als je een klacht indient bij het Gerechtshof, zet je de volgende gegevens in jouw brief:

  • Het nummer dat de Officier van Justitie (parketnummer) of de politie (mutatienummer) aan de zaak heeft gegeven;

  • Om welk strafbaar feit het gaat, bijvoorbeeld vandalisme (moedwillig beschadigen van jouw auto);

  • Wie vervolgd moet worden (de beklaagde);

  • Waarom je het niet eens bent met de beslissing van de Officier van Justitie.

Zet de datum en jouw woonplaats onderaan de brief en plaats vervolgens je handtekening. Vermeld op de envelop: Klacht artikel 12 Sv (wetboek van strafvordering).

Wat stuur je mee met jouw klacht naar het gerechtshof?

Als je een brief van de Officier van Justitie ontving waarin staat dat hij niet tot (verdere) vervolging overgaat, stuur je daarvan een kopie mee.

Advocaat of jurist niet verplicht

Voor het indienen van een klacht volgens artikel 12 Sv. heb je geen advocaat of jurist nodig. Als je opgeroepen wordt voor een zitting om daar jouw klacht mondeling toe te lichten, mag je een advocaat of jurist meenemen naar de zitting. Je mag je ook door iemand anders laten bijstaan op de zitting.

Het Gerechtshof beoordeelt jouw klacht

Als je een zaak aan het gerechtshof voorlegt, bekijkt het Gerechtshof eerst of zij bevoegd zijn jouw zaak te beoordelen. Ook gaat men na of je als klager ontvankelijk bent. Hiermee wordt bedoeld: mag je de klacht indienen? Als deze vragen met ‘ja’ worden beantwoord, behandelt het Gerechtshof het beklag inhoudelijk. Het Gerechtshof kijkt naar het bewijs in jouw zaak en naar het algemeen belang bij het wel of niet vervolgen. Het Gerechtshof zal de stukken bestuderen, adviezen vragen en klager en beklaagde oproepen om te worden gehoord.

Het om adviseert het gerechtshof

 Uiteindelijk beslissen de rechters of het Openbaar Ministerie of er wel of niet tot vervolging moet worden overgaan. Je ontvangt hierover schriftelijk bericht.