Verzekeringen. De een vindt het prettig om alle risico’s af te dekken, de ander verzekert alleen het hoognodige. Bedenk goed welke risico’s je zelf kunt en wilt dragen en welke je liever verzekert. Soms heb je zelf de keuze om een risico te verzekeren. Andere verzekeringen zijn verplicht. Hoe dan ook: iedereen heeft er mee te maken. Verzekeringen zijn echter niet voor iedereen even duidelijk. Op deze pagina lees je meer over verzekeringen en juridische vragen daarbij.
In Nederland zijn er een aantal verzekeringen die wettelijk verplicht zijn. Dit zijn bijvoorbeeld:
Iedereen vanaf 18 jaar die in Nederland woont of werkt, is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Vanuit de basis zorgverzekering krijg je veel voorkomende zorg vergoed, zoals huisarts, ziekenhuis en bepaalde medicijnen. Voor de basiszorgverzekering geldt een verplicht eigen risico. Een zorgverzekeraar moet iedereen accepteren die een aanvraag doet voor de basis zorgverzekering.
Overstappen van zorgverzekeraar kan een slimme zet zijn, want het kan je geld besparen. De inhoud van de basiszorgverzekering is weliswaar gelijk, maar de premies verschillen per zorgverzekeraar. Daarnaast kan het de moeite waard zijn om te kijken zaken als eigen risico of betaaltermijn. Lees alle tips voor overstappen van zorgverzekeraar in dit artikel: Tips bij het overstappen van zorgverzekering.
Als je een motorvoertuig (zoals auto, scooter of fatbike) hebt, dan moet je hiervoor ten minste een WA-verzekering afsluiten. De WA-verzekering dekt de schade die jij bij iemand anders maakt. Schade aan je eigen voertuig kun je verzekeren met een beperkt of volledig casco dekking.
Er zijn ook verzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn, maar je soms wel moet afsluiten. Bijvoorbeeld door een hypotheekverstrekker of een verhuurder. Enkele voorbeelden zijn:
Deze verzekering is wettelijk niet verplicht vanuit de wet, maar wel vanuit de hypotheekverstrekker. Door de overlijdensrisicoverzekering heeft die namelijk zekerheid dat de hypotheek wordt ingelost als je voor einde looptijd overlijdt.
Als je een hypotheek op je koopwoning hebt, kan de bank eisen dat je een opstalverzekering neemt.
Er zijn ook verschillende verzekeringen die niet verplicht zijn. Niettemin kan het raadzaam zijn deze risico’s toch te verzekeren. Denk hierbij aan de aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, en rechtsbijstandverzekering.
Verwacht je zorgkosten te krijgen die niet onder de basis zorgverzekering vallen? Dan kan het verstandig zijn een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Afhankelijk van de polis die je kiest, krijg je met een aanvullende zorgverzekering een vergoeding voor bijvoorbeeld tandarts of fysiotherapeut.
Het kan gebeuren. Je vraagt een aanvullende zorgverzekering aan en krijgt een afwijzing. Dat is teleurstellend, maar er zijn stappen die je kunt nemen. Lees het hier: Afgewezen voor een aanvullende zorgverzekering.
Als je op vakantie gaat, is het slim om een reisverzekering af te sluiten. Daarmee voorkom je onverwachte kosten op reis, zoals diefstal van je bagage. Je kunt de reisverzekering daarnaast uitbreiden bijvoorbeeld met dekking voor winterport of kosten voor repatriëring uit het buitenland.
Met een rechtsbijstandverzekering krijg je hulp bij juridische conflicten. Je wordt dan geholpen door de juristen van de verzekeraar of de organisatie die de verzekeraar daarvoor inschakelt. Zo helpen de juristen van Stichting Achmea Rechtsbijstand bijvoorbeeld alle mensen met een rechtsbijstandverzekering van 1 van de Achmea-merken.
Heb je juridische vragen over verzekeringen? Neem dan contact op met de juristen van Achmea Rechtsbijstand en meld je zaak snel en eenvoudig online. We staan voor je klaar!