Je kunt op het werk te maken krijgen met een traumatische gebeurtenis. In sommige gevallen kan zo’n gebeurtenis leiden tot de ontwikkeling van het Post Traumatische Stress Syndroom, oftewel PTSS. Sommige beroepen worden vaker geconfronteerd met traumatische gebeurtenissen, zoals politieagenten, militairen en treinmachinisten. Maar ook als winkelmedewerker kun je geconfronteerd worden met een traumatische gebeurtenis zoals een overval. PTSS kan vervelende gevolgen hebben voor de uitoefening van jouw werk en je privéleven. Kun je in zo’n situatie uw werkgever aansprakelijk stellen voor de gevolgen van de PTSS? Deze en andere veel gestelde vragen rondom PTSS beantwoorden wij hieronder.
Je werkt als ambulanceverpleegkundige en je wordt opgeroepen voor een verkeersongeval met letsel. Het slachtoffer blijkt een goede vriend van jou. Het slachtoffer heeft zware verwondingen en is in levensgevaar. Het slachtoffer overlijdt tijdens jouw reanimatiepoging. Hoewel jij die nacht slecht slaapt, besluit je de volgende dag weer aan het werk te gaan. De volgende nachten slaap je ook slecht, je bent verdrietig en voelt veel onrust. Je besluit jezelf na een week toch ziek te melden van werk en in gesprek te gaan met een psycholoog. Uiteindelijk krijg je de diagnose PTSS. Kun je de werkgever dan vragen om smartengeld en een schadevergoeding voor de (medische) kosten?
PTSS is de afkorting voor ‘posttraumatische stressstoornis’. Je kunt PTSS ontwikkelen als jij een heftige gebeurtenis hebt meegemaakt of hebt zien gebeuren, zoals een (verkeers)ongeluk of geweld. Je hebt meer kans op het ontwikkelen van PTSS als je te maken hebt gekregen met meerdere heftige gebeurtenissen.
Iedereen kan andere PTSS klachten ervaren. Je kunt zowel lichamelijke als geestelijke klachten ervaren. Een aantal mogelijke PTSS klachten zijn herbelevingen (door triggers), nachtmerries, slaapproblemen, (gedeeltelijk) geheugenverlies, negatieve gedachtes, vervreemd gevoel, concentratieproblemen, overdreven schrikreacties, roekeloosheid en woede-uitbarstingen. Ook kun je door PTSS bepaalde situaties of plaatsen gaan vermijden. PTSS-klachten duren langer dan een maand, hebben een negatief effect op jouw dagelijkse functioneren en zijn niet het gevolg van andere oorzaken zoals lichamelijke aandoeningen, medicatie- of drugsgebruik.
Je kunt het beste contact opnemen met je (huis)arts als jij jezelf herkent in de symptomen van PTSS. Jouw (huis)arts kan je verder laten onderzoeken en zorgen dat je de juiste hulp krijgt. Alleen een deskundige zoals een psycholoog of psychiater kan de diagnose PTSS vaststellen.
In de wet staat dat jouw werkgever verantwoordelijk is voor de schade die je oploopt tijdens de uitoefening van jouw werk. Toch betekent dit niet dat jouw werkgever altijd aansprakelijk is als jij PTSS-klachten ontwikkelt. Hoe dat precies zit, leggen we hieronder uit.
Het ervaren van een aantal typische PTSS klachten is niet voldoende. Jij moet kunnen bewijzen dat je PTSS hebt ontwikkeld. Het is daarom belangrijk dat je hulp vraagt aan jouw (huis)arts als je denkt PTSS te hebben ontwikkeld. Je hebt namelijk een officiële diagnose van een psycholoog of psychiater nodig om jouw werkgever aansprakelijk te kunnen stellen. Ook kun je na een diagnose beginnen aan de juiste behandeling voor jouw klachten.
Jij moet bewijzen dat je een heftige gebeurtenis hebt meegemaakt of hebt zien gebeuren tijdens het werk. Je moet bewijzen dat deze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Ook moet uit het onderzoek van de psycholoog of psychiater blijken dat jouw PTSS het gevolg is van deze heftige gebeurtenissen tijdens het werk. Heb je in jouw privéleven ook heftige gebeurtenissen meegemaakt? Dan is jouw werkgever mogelijk niet of maar gedeeltelijk aansprakelijk voor het ontstaan van jouw PTSS.
Jouw werkgever is niet aansprakelijk als hij voldoende heeft geprobeerd om het ontstaan van jouw PTSS te voorkomen. Dit noemen we de zorgplicht van de werkgever. De zorgplicht van de werkgever is in iedere situatie en voor elke beroepsgroep anders. In sommige beroepen heb je een grotere kans om een heftige gebeurtenis mee te maken of zien gebeuren. Bijvoorbeeld als politieagent, militair of ambulanceverpleegkundige kom je regelmatig in aanraking met heftige gebeurtenissen. Een werkgever moet jou dan zoveel mogelijk voorbereiden op deze mogelijke situaties en achteraf zorgen voor een goed nazorgtraject om de kans op het ontwikkelen van PTSS te verkleinen. Als jij bijvoorbeeld in een winkel werkt dan zal je minder snel te maken krijgen met een heftige gebeurtenis. Je mag van jouw werkgever verwachten dat hij je vertelt hoe je moet handelen tijdens een overval. Jouw werkgever zal ook voldoende maatregelen moeten nemen om de kans op een overval zo klein mogelijk te maken. En je mag verwachten dat de werkgever voor een goed nazorgtraject zorgt als er toch een overval plaatsvindt.
Denk goed na of je de werkgever aansprakelijk wilt stellen. Het aansprakelijk stellen van jouw werkgever kan namelijk vervelende gevolgen hebben. De zaak kan jouw herstel in gevaar brengen. Of misschien ontstaat er een verstoorde arbeidsrelatie.
De behandeling van de zaak kan lang duren, zeker als er een procedure nodig is. In de meeste gevallen is ook een medisch advies nodig. Jouw medische informatie wordt dan opgevraagd en beoordeeld. Tijdens de behandeling van de zaak worden de heftige gebeurtenissen en jouw verleden opnieuw besproken. Dit kan een grote emotionele impact hebben en een negatieve invloed hebben op jouw herstel.
Je werkgever heeft misschien een andere mening over de situatie. Je doet er goed aan om eerst met je werkgever in gesprek te gaan over de situatie. Kom je er samen niet uit? Dan kun je besluiten om de werkgever aansprakelijk stellen. Houd er rekening mee dat er dan een verstoorde arbeidsrelatie kan ontstaan. Dat betekent dat het niet meer fijn is om voor je werkgever te werken. Als je nog hoopt op werkhervatting, dan is het goed om rekening te houden met de gevolgen van een verstoorde arbeidsrelatie.
Misschien vind je het lastig om het gesprek met je werkgever aan te gaan. Of wil je eerst informatie over jouw situatie. Neem in dat geval contact op met onze juridische experts. Zij denken graag met je mee en kunnen jou advies geven over de (mogelijk) te nemen vervolgstappen.