Een scooter huren in het buitenland: waar moet je op letten?

Een leuk idee natuurlijk, om in het buitenland een scooter, quad of fiets te huren. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid en verzekerd op weg gaat. Want helaas gaat het ook wel eens mis op de weg. En bij een ongeval komen vaak problemen om de hoek kijken. Lees in dit artikel waar je op moet letten bij het huren van bijvoorbeeld een scooter als je op vakantie in het buitenland bent.

Voorbeeld

Je geniet van je vakantie en wil graag meer van de omgeving zien. De prijzen voor het huren van een scooter zijn aantrekkelijk en de zon schijnt, dus je huurt samen met je reisgenoten een scooter en gaat op pad. Na een mooie rit rijdt je op een onverharde zandweg over een steen, waardoor je uit balans raakt en de scooter op de grond belandt. U bent zelf gelukkig ongedeerd, maar de gehuurde scooter heeft wel schade. Het verhuurbedrijf zegt dat de schade niet verzekerd is. Je moet 800 euro betalen.

Check vooraf of de gehuurde scooter goed verzekerd is

Schade die je met een gehuurd voertuig veroorzaakt aan een ander valt onder de verzekering van de verhuurder. Jouw Nederlandse reis- of scooterverzekering dekt geen schade aan de gehuurde scooter, quad of fiets, maar ook geen schade aan derden. Sluit dus een verzekering af bij het huren van de scooter. Kun je geen verzekering afsluiten bij de huur? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een andere verhuurder.

Je kunt ook in jouw hotel informeren naar de mogelijkheden voor een goed verhuurbedrijf. Je moet namelijk in bijna alle landen een WA-verzekering afsluiten. Vraag de verhuurder naar de voorwaarden van de verzekering. Het kan namelijk gebeuren dat je bij een ongeval nog een deel van de schade moet betalen in verband met een eigen risico.
Vraag verder:

  • Welke schades vallen niet onder de dekking van de verzekering?

  • Tot welk bedrag ben je verzekerd?

  • Controleer je voertuig ook op schade voordat je de verzekeringspolis tekent. Maak bijvoorbeeld foto’s van een bestaande schade en meld dit bij de verhuurder.

Tot slot: check ook de scooter op het vermogen. In het buitenland worden vaak scooters verhuurd met meer vermogen. Voor een scooter van bijv. 100 of 125 cc heb je namelijk een motorrijbewijs nodig.

Wat te doen bij opgelopen letsel tijdens de huur van een scooter?

Als je gewond raakt bij een verkeersongeval in het buitenland kun je aanspraak maken op je zorgverzekering of reisverzekering. Wel vergoedt je zorgverzekeraar het Nederlandse tarief van een medische behandeling. Het komt voor dat de medische kosten in het buitenland veel hoger uitvallen dan in Nederland. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld een reisverzekering af te sluiten met een extra geneeskundige kosten dekking. Check daarom jouw polisvoorwaarden.

Tot slot: tips voor een zorgeloze rit op uw gehuurde scooter:

  • Draag een helm. Dit is ook een vereiste voor de verzekering;

  • Neem bij een ongeval direct contact op met de (toeristen)politie;

  • Denk aan de verkeersregels in het vakantieland;

  • Laat nooit je paspoort of rijbewijs als onderpand achter bij een verhuurder;

  • Neem altijd je rijbewijs mee. Zo kun je aantonen dat je rijbevoegd bent.