In dit artikel leest u wat u moet doen als u een aanrijding krijgt in het buitenland.
U bent met de auto op vakantie in Spanje. Als u een schilderachtig dorpje bezoekt, verleent een auto u geen voorrang met als gevolg een aanrijding.
Direct na de aanrijding is het vooral van belang dat de situatie goed vastgelegd wordt op het schadeformulier. Denk daarbij aan de volgende tips:
Noteer de gegevens van getuigen op het schadeformulier.
Controleer of de kentekens van beide partijen goed zijn ingevuld.
Controleer of de verzekeraar van beide partijen goed is ingevuld aan de hand van de groene kaart.
Onderteken het schadeformulier niet als u het niet eens bent met de inhoud (aangekruist of op de situatieschets).
Daarnaast kunnen foto’s van belang zijn. Maak daarom als het mogelijk is de volgende foto’s:
Overzichtsfoto’s van de situatie ter plaatse;
Foto’s van sporen, zoals remsporen of glasscherven;
Foto’s van de schade aan beide voertuigen en de kentekenplaten.
In Duitsland is het niet gebruikelijk om een schadeformulier in te vullen. Schakel altijd de politie in als er letsel is opgelopen bij de aanrijding.
Als de tegenpartij wettelijk aansprakelijk is, komt u in aanmerking voor een schadevergoeding van de tegenpartij. Hoe u dit moet regelen, hangt af van uw verzekeringen.
Als u allrisk verzekerd bent:
U kunt de schade melden bij uw autoverzekering. Zij betalen dan uw schade en handelen dit af met de verzekeraar van uw tegenpartij. Als zij uw schade niet kunnen verhalen, kan dit gevolgen hebben voor uw schadevrije jaren.
Als u een rechtsbijstandverzekering hebt:
U kunt de schade melden bij uw rechtsbijstandverzekering. Zij proberen de schade voor u te verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij.
Als u niet allrisk verzekerd bent en geen rechtsbijstandverzekering hebt:
U moet dan zelf de schade verhalen bij (de verzekeraar van) de tegenpartij of u moet daarvoor zelf juridische hulp inschakelen. Het kan lastig zijn om te communiceren met een buitenlandse verzekeraar, vanwege de taal. Onder bepaalde voorwaarden kunt u op grond van een Europese richtlijn de Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar aanspreken, waardoor u gewoon in het Nederlands kunt communiceren. Wie de Nederlandse vertegenwoordiger is, kunt u opzoeken op de website van het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars. Als u ook niet weet waar de tegenpartij verzekerd is, kunt u dit achterhalen met behulp van het kenteken van de tegenpartij. Dit kan soms online: https://nlbureau.vereende.nl/nl/verzekeraar-opvragen. Als het betrokken land er niet tussen staat of het om een andere reden online niet lukt, kunt u het beste het Nederlands informatiecentrum per e-mail benaderen via nlbureau@vereende.nl.
De aanrijding moet hebben plaatsgevonden tussen 2 motorrijtuigen die verplicht zijn een WA-verzekering af te sluiten.
De aanrijding moet gebeurd zijn in de EU, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein. Ook moet de tegenpartij in één van deze landen verzekerd zijn.
Een Nederlandse vertegenwoordiger moet bij belangrijke beslissingen altijd eerst toestemming krijgen van de buitenlandse verzekeraar. Dit proces vertraagt de behandeling. Als de Nederlandse vertegenwoordiger binnen 3 maanden niet inhoudelijk reageert op uw claim, kunt het Nederlands schadevergoedingsorgaan benaderen.
Er kunnen dus andere regels gelden om de aansprakelijkheid te beoordelen dan in Nederland. Ook is het mogelijk dat er andere bewijsregels zijn en andere regels omtrent de schade die vergoed moet worden.
U kunt van Europese landen de belangrijkste verkeersregels vinden via de website van de ANWB.
Doe geen toezeggingen aan de tegenpartij en meldt de aanrijding bij uw autoverzekering. Uw autoverzekering beslist vervolgens of u volgens de wet aansprakelijk bent en of zij de schade van de tegenpartij moeten betalen.
In bepaalde gevallen kan dan een beroep worden gedaan op het Waarborgfonds van het land waar het ongeval gebeurde. In sommige gevallen kan het Nederlandse Waarborgfonds bemiddelen of de schade regelen. Hier leest u in welke situaties u contact kunt opnemen met het Waarborgfonds.
Natuurlijk kunt u ook altijd contact opnemen met onze juristen. Zij helpen u graag verder.