Na het overlijden van een dierbare komt er veel op je af. Naast het verwerken van het verlies, moet je als nabestaande ook belangrijke beslissingen nemen. Zoals het regelen van de uitvaart, afhandelen van financiële zaken en verdelen van de erfenis. Hoe kun je in deze emotionele periode ervoor zorgen dat alles goed wordt afgehandeld? In dit artikel bieden we duidelijke informatie en handige tips die je kunnen helpen in deze moeilijke tijd.
De uitvaart wordt meestal geregeld door de erfgenamen of andere naaste familieleden. Vaak met hulp van een uitvaartverzorger. Als niemand de uitvaart regelt, neemt de gemeente dit over en verhaalt dan de kosten op de erfenis of erfgenamen. Ook kunnen directe (juridische) kinderen of ouders van de overledene de rekening krijgen voor deze kosten. Zelfs als zij geen erfgenamen zijn.
De persoon die de uitvaart regelt, moet ook de kosten aan de uitvaartverzorger voorschieten. Gelukkig dekt een uitvaartverzekering vaak een deel van deze kosten. Deze persoon moet vaak ook beslissen over wat er met het lichaam of de as gebeurt, zoveel mogelijk volgens de wens van de overledene.
Deze kosten kunnen vaak weer verrekend worden met de erfenis. Dit hangt af van de (financiële) omstandigheden van de overledene. Als er voldoende geld in de erfenis zit is dat over het algemeen geen probleem. Zijn er meer schulden dan bezittingen? Dan is dit niet altijd het geval en blijf je soms zelf met de kosten zitten. De uitvaartkosten krijgen wel vaak voorrang op andere schulden in de erfenis.
Bij een overlijden komen veel emoties kijken. In deze moeilijke tijd wil je geen onduidelijkheid over wat je moet regelen. Dit stappenplan helpt je met de praktische zaken bij het overlijden van een naaste:
1. Praktische zaken direct na overlijden:
2. Informeer directe familieleden en vrienden over het overlijden.
3. Informeer instanties en bedrijven.
Er zijn diverse instanties en bedrijven die vaak ingelicht worden bij een overlijden. De meest voorkomende hebben we hieronder op een rij gezet:
4. Controleer of je erfgenaam bent.
Je kan erfgenaam zijn volgens de wet. Als de overledene een testament heeft gemaakt, kan worden afgeweken van de wet. Daarom controleer je ook altijd op een testament via het Centraal Testamentenregister en vraag je bij een notaris een kopie op.
5. Bepaal of je de uitvaart wilt regelen.
Als je geen erfgenaam of (juridisch) kind of ouder van de overledene of geen executeur (via testament) bent, dan hoef je de uitvaart niet te regelen (of te betalen). Als je de uitvaart wel regelt, zul je de kosten moeten voorschieten en daarna zien terug te krijgen uit de erfenis.
6. Zoek uit of er een uitvaartverzekering is:
7. Kies een uitvaartverzorger.
Deze regelt meestal de verplichte zaken, zoals verlof bij de gemeente en de overlijdensakte. Vraag ook vooraf een indicatie van de kosten om verrassingen te voorkomen.
8. Plan en voer de uitvaart uit.
Doe dit in lijn met de wensen (voor zover bekend) en (financiële) omstandigheden van de overledene. Bijvoorbeeld:
Het voldoen aan de wensen van een overleden dierbare is fijn. Maar de financiële omstandigheden of situatie van een overledene moeten het wel toelaten om deze kosten te maken. Let in het algemeen ook op dat je geen enorm hoge kosten maakt, zeker als de hoogte van de erfenis en de wensen van een overledene over de uitvaart (nog) niet duidelijk zijn.
9. Controleer de woning op administratie en huisdieren
Controleer of er in het huis van de overledene een administratie aanwezig is. Deze kan (papieren) documenten bevatten. Hiermee kun je nagaan of er nog onbekende bankrekeningen, belastingaangiftes en/of uitvaartverzekeringen zijn. Zorg ervoor dat je deze informatie snel en veilig verzamelt en deel het met andere mogelijke erfgenamen.
Ook kunnen er nog huisdieren in de woning aanwezig zijn. Misschien moet je voor hen tijdelijke opvang regelen. Huisdieren worden beschouwd als juridisch bezit en maken dus deel uit van de erfenis.