Waar moet ik op letten als ik een paard koop?

Waar moet u op letten als u een paard wilt kopen? En welke rechten heeft u bij een verborgen gebrek? In dit artikel leest u de belangrijkste aandachtspunten.

Voorbeeld

U heeft een paard gekocht waarmee u dressuurwedstrijden wilt rijden. Na aankoop is al snel duidelijk dat het paard snel schrikt en vaak bokt. Wat had u kunnen doen om dit al voor de koop te ontdekken? En kunt u de koop nog terugdraaien?

Tips voor de aankoop van een paard

Een paard of een pony kopen is iets anders dan een nieuwe auto kopen. Er komen gevoel en emotie bij kijken en er moet een klik zijn met het dier. We spreken hier van ‘levende have’ en dat maakt het qua rechten en plichten soms wat ingewikkelder dan bij bijvoorbeeld een auto. We geven tips waar u op moet letten en wat u kunt doen als er sprake is van een verborgen gebrek.

Tip 1: Bepaal duidelijk het doel van het paard

Koop uw paard via een betrouwbaar adres. Vaak wordt alleen gedacht aan een handelaar maar u kunt ook informeren bij een stamboek of er fokkers zijn die paarden te koop aanbieden. Maak aan de verkopende partij duidelijk wat u met het paard wilt doen. Wilt u er mee fokken of mee rijden?

Tip 2: Vraag naar bijzonderheden en probeer het paard uit bij de verkoper

Stel veel vragen over het paard. Heeft het paard een stalgebrek of andere rariteiten? Als u het paard wilt gaan rijden doe dit dan ook al bij de verkoper. Ook is het aan te raden erbij te zijn als het paard opgezadeld wordt. U kunt dan zien hoe het paard reageert als het uit de box of het land wordt gehaald.

Tip 3: Vraag naar de keuring van het paard

Is het paard veterinair gekeurd en zo ja, hoe lang geleden is dit gebeurd? Het paard kan röntgenologisch en klinisch gekeurd worden. Als na de koop blijkt dat het paard lijdt aan een verborgen gebrek dat bekend was bij de verkoper, dan kan de koop teruggedraaid worden.

Het paard dat u kocht is niet goed. Wat moet u doen?

Een dierenarts moet een onderzoek doen naar de oorzaak van het gebrek, bijvoorbeeld kreupelheid. Uit dit onderzoek moet naar voren komen:

  • Wat is de oorzaak van de kreupelheid?
  • Is de kreupelheid blijvend of tijdelijk?
  • Wanneer is deze kreupelheid ontstaan?

Blijkt uit het onderzoek dat het een blijvend gebrek is? Onderzoek dan wanneer dit gebrek is ontstaan. Soms komt een paard kreupel de box of het land uit, zonder dat daarvoor een duidelijke reden is. Het is dus niet altijd zo dat de oorzaak er al langer was.

Als een paard bij een professionele verkoper wordt gekocht, dan moet de verkoper bewijzen dat het gebrek niet aanwezig was bij de verkoop. Als de koop plaatsvond tussen 2 particulieren, dan moet de koper bewijzen dat het gebrek al aanwezig was bij de verkoop.

Download onze voorbeeldbrief over kopen

Gebruik deze voorbeeldbrief als belangrijke (eerste) stap bij het oplossen van uw juridische hulpvraag. Wij leggen u stap-voor-stap uit hoe u de brief gemakkelijk en snel kunt invullen op basis van uw situatie en gegevens.

Voorbeeldbrief: Ingebrekestelling Product aan Verkoper DOCX, 24 kB Download

Ruilen of de koop terugdraaien

Een paard ruilen voor een ander paard is soms een mogelijkheid, maar niet altijd wenselijk. U heeft het paard waarschijnlijk om specifieke redenen uitgezocht. Als u niet wilt of kunt ruilen dan kunt u voorstellen om de koop terug te draaien. Wil de verkoper hier niet aan mee werken, dan moet de kwestie worden voorgelegd aan de kantonrechter.

Het paard heeft niet het karakter dat u zocht

U heeft een paard gekocht waarmee u dressuur wilt rijden. Hiervoor zocht u een paard met een rustig karakter. Na de koop komt u erachter dat het paard veel bokt en dat het overal van schrikt. Gebeurt dit vrij snel na de aankoop dan heeft het paard waarschijnlijk niet het karakter dat u zocht. Neem direct contact op met de verkoper om het gedrag te melden. Zorg dat u de melding ook schriftelijk doet. Begint uw paard pas na een paar weken te bokken, dan ligt dit waarschijnlijk niet aan het karakter. De kans is dan groter dat er geen klik is met het paard. Dit is onvoldoende reden om de koop terug te draaien.