Mijn huisdier heeft schade veroorzaakt

In dit artikel leest u hoe de aansprakelijkheid geregeld is als uw huisdier aan iets of iemand schade toebrengt.

Voorbeeld

Het paard van uw dochter krijgt tijdens een rijtochtje ruzie met een ander paard. Uw dochters paard bijt behalve zijn vijand ook in de arm van de ruiter die erop zit. Wie is aansprakelijk voor de schade die ontstaat?

De bezitter is aansprakelijk voor het doe-gedrag van een dier

Een dier kan zelf nooit aansprakelijk kan worden gehouden. De wet legt de verantwoordelijkheid voor het doe-gedrag van een dier bij de bezitter of de houder daarvan, dus niet de eigenaar. Dat kunnen namelijk 2 verschillende personen zijn. De gebeten ruiter uit het voorbeeld kan de geleden schade dus verhalen op de ruiter die op dat moment op het bijtende paard zat. 

Als de schade ontstaat door iets anders dan een doe-gedraging, is er geen aansprakelijkheid voor de bezitter. Dus als een hond ergens op de stoep in de weg staat, is de bezitter niet aansprakelijk voor de schade van de fietser die er tegenaan rijdt.

Uitzonderingen waarin de bezitter niet aansprakelijk is.

In niet alle gevallen is de bezitter van een dier aansprakelijk. Enkele voorbeelden:

  • Het eerder genoemde voorval doet zich voor met een paard van een manege tijdens een paardrijles. Dan kan het zijn dat u bij de manege moet zijn en niet bij de bezitter.
  • Loopt u als ruiter van een paard letsel op? Dan is de kans groot dat de rechter oordeelt dat u voor een deel eigen schuld hebt aan het oplopen daarvan. Met het bestijgen van een paard weet u immers dat u letsel kunt oplopen omdat dieren onberekenbaar zijn.
  • U probeert 2 vechtende honden uit elkaar te halen en loopt daarbij een beet op. Ook dan is de kans groot dat niet alle schade vergoed wordt, omdat u zelf die stap heeft gezet.