Een bedrijfsovername is een spannende gebeurtenis die veel veranderingen met zich meebrengt. Het kan leiden tot onzekerheid en vragen bij medewerkers. Op deze pagina lees je wat een bedrijfsovername inhoudt. Je leert wat jouw rechten zijn en hoe je je kunt voorbereiden.
Een bedrijfsovername vindt plaats als een bedrijf of een deel daarvan wordt overgenomen door een ander bedrijf. Het bedrijf wordt dan bijvoorbeeld verkocht aan een concurrent, leverancier, klant of investeerder. De nieuwe eigenaar zet de onderneming dan voort en wordt de nieuwe werkgever van de werknemer. De juridische term voor de meeste bedrijfsovernames zoals in dit voorbeeld is ‘overgang van onderneming’.
De gevolgen van een bedrijfsovername voor medewerkers zijn soms uitdagend en roepen vragen op. Werknemers ervaren onzekerheid over hun positie door veranderingen in management, bedrijfscultuur en werkprocessen. Gelukkig ontstaan vaak ook nieuwe kansen, zoals doorgroeimogelijkheden of het uitbreiden van je persoonlijke netwerk.
We hebben de meest gestelde vragen van medewerkers bij bedrijfsovernames op een rij gezet.
Dit is de belangrijkste vraag die vaak gesteld wordt, en terecht. Bij een bedrijfsovername is het mogelijk dat de nieuwe eigenaar veranderingen doorvoert. Als werknemer heb je gelukkig wel bepaalde rechten. Zo behoud je bij een overname je dienstverband.
Tijdens een bedrijfsovername geldt ook een opzegverbod. Bedrijfsovername mag dus nooit reden zijn voor ontslag. Dit voorkomt dat de overname wordt ingezet om te reorganiseren. Ontslag moet altijd gebeuren op redelijke grond, zoals disfunctioneren of bedrijfseconomische reden. Als dat de situatie is, behoud je in dat geval je recht op een transitievergoeding.
Een ander uitgangspunt is dat arbeidsvoorwaarden niet wijzigen bij bedrijfsovername. Je behoudt dus in principe dezelfde arbeidsvoorwaarden als voorheen, tenzij een aanpassing in jouw voordeel is. Je mag dus bijvoorbeeld wel een verhoging van je salaris krijgen na de overgang. In praktijk zullen niet veel mensen hier bezwaar tegen hebben.
Onder de arbeidsvoorwaarden die gelijk blijven kun je denken aan:
Let op: als sprake is van een cao, kan die bij het aflopen daarvan worden aangepast of niet meer gelden. Dit kan uiteindelijk wel veranderingen met zich meebrengen.
Uiteindelijk gebeurt het vaak dat het arbeidsvoorwaardenpakket voor alle werknemers gelijkgetrokken wordt. Dit heet harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden.
Tot slot kan de overnemende partij niet altijd alle voorwaarden garanderen. Kreeg je bijvoorbeeld korting op producten die de nieuwe werkgever heeft? Dan is er een kans dat die korting niet meer geldt.
Een overname is geen reden om je werkzaamheden ingrijpend te veranderen. Bepaalde zaken kunnen echter wel veranderen:
Je nieuwe werkgever mag je standplaats wijzigen zolang dat passend is en (dus) binnen een redelijke reisafstand. Dat mag namelijk ook als er geen bedrijfsovername is. Dit valt vaak onder het instructierecht van een werkgever. Is je standplaats een arbeidsvoorwaarde die is afgesproken? Dan moet de werkgever een belangenafweging maken. Wat is het nut voor het bedrijf van de wijziging en wat zijn de nadelen voor werknemer?
Heb je een rechtsbijstandverzekering en krijg je te maken met een bedrijfsovername? Neem dan contact op voor advies over jouw situatie. Wij staan voor je klaar. Wij kunnen onder andere ondersteunen bij: