Voorbeeldbrief Herroepen online aankoop

Je hebt online een nieuwe laptop gekocht. Na ontvangst van de bestelling merk je dat jouw aankoop toch niet is wat je er van verwacht had. Je wil het product graag terugsturen naar de webshop. Met deze voorbeeldbrief kunt je jouw online aankoop herroepen.

Wilt je jouw online aankoop herroepen? Dit kun je doen

Als je een aankoop of afstand doet, zoals via een webwinkel of via een catalogus, kun je niet altijd goed inschatten of het product dat je koopt aan jouw verwachtingen voldoet. Misschien is de maat van een kledingstuk niet goed, of lijkt de kleur toch net wat anders dan toen je het op internet zag. Als je een product ‘op afstand koopt’, dan heb je volgens de wet het recht om de overeenkomst te herroepen. Dat houdt in dat je de afspraken terugdraait. Je kunt bijgaande voorbeeldbrief gebruiken om jouw aankoop op afstand te herroepen.

Doorloop de volgende stappen:

  1. Als je iets koopt op afstand heb je bijna altijd een termijn van 2 weken om de overeenkomst te herroepen. Het houdt in dat je 2 weken tijd hebt om je te bedenken. Als je de overeenkomst herroept wordt alles teruggedraaid. Het product gaat terug naar de verkoper en je krijgt jouw geld terug. De 2 weken gaan in na de dag dat je de aankoop ontvangt.
  2. Gebruik het formulier dat je van de verkoper kreeg of onze voorbeeldbrief. Een verkoper moet volgens de wet duidelijk aangeven dat je kunt herroepen en op welke manier. Vaak krijg je een retourformulier meegestuurd bij jouw aankoop. Anders vindt je deze vaak terug op de website van de verkoper. Je vindt daar meestal ook het adres waarnaar je het product kunt terugsturen.
  3. Je stuurt het product meteen mee met de brief. Je geeft de verkoper een termijn van 14 dagen om het bedrag dat je betaalde terug te storten. De brief met het product kun je het beste aangetekend versturen. Je krijgt dan een bewijs van verzenden en de verkoper moet tekenen voor ontvangst. Daarmee bewijs je dat je de overeenkomst op tijd hebt herroepen. Extra voordeel als je het pakket aangetekend terugstuurt: bij verlies of beschadiging van het pakket is de waarde verzekerd tot €500,-.
  4. Je geld krijg je terug als de verkoper het product ontvangt. Als hij niets laat weten, kun je jouw geld terugeisen als je kunt bewijzen dat je alles hebt verstuurd.
  5. Soms heb je langer tijd om de overeenkomst te herroepen. Dit is het geval wanneer de verkoper je niet volledig informeerde over jouw herroepingsrecht. Bijvoorbeeld als de verkoper niet voor een formulier heeft gezorgd. Dan heb je nog 1 jaar extra om de overeenkomst te herroepen. Dat wordt korter als de verkoper alsnog met alle informatie komt.
  6. Je betaalt zelf de kosten van het terugsturen van het product. De verkoper moet je hiervoor bij de verkoop wel aangeven dat je de kosten van terugsturen betaalt. Wanneer de verkoper dat niet heeft aangegeven dan komen de kosten voor het terugsturen van het product voor rekening van de verkoper. Als je verzendkosten betaalde voor het ontvangen van het product krijg je die wel terug.
  7. Komt je er met de verkoper niet uit? Schakel dan een jurist in voor advies.

Voorbeeldbrief: Herroepen online aankoop

Download de voorbeeldbrief en pas deze aan naar jouw persoonlijke situatie. 

Meer voorbeeldbrieven
Voorbeeldbrief: herroepen online aankoop DOCX, 23 kB Download