Wat kan ik doen bij een ongeluk door glad wegdek?

In dit artikel lees je wat je moet doen als je een ongeval krijgt door gladheid op de weg.

Voorbeeld

Op een winterse dag rijd je naar huis en moet je plotseling remmen. Het wegdek is op daar glad en je glijdt een aantal meter door, recht op de auto voor je af. Gelukkig reed je niet hard, maar jij en de auto voor je hebben wel schade. Je vraagt je af of je de wegbeheerder aansprakelijk kunt stellen. Had de wegbeheerder goed moeten strooien?

Wegbeheerder aansprakelijk stellen voor jouw ongeval

Als je een ongeluk krijgt door gladheid en dit wordt niet verzekerd door jouw verzekeraar kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen. Het is wel moeilijk om te bewijzen dat de wegbeheerder aansprakelijk is. De kans om jouw schade te verhalen is daardoor minimaal.

Gladheid is geen gebrek

Gladheid wordt niet gezien als een gebrek en de wegbeheerder hoeft niet te garanderen dat er geen gladde delen zijn. De beheerder kan immers niet altijd overal strooien. En in het strooibeleid hebben stadswegen met busbanen vaak voorrang. Ook als er gestrooid wordt, kunnen sommige delen van de weg glad blijven. Daarom wordt van weggebruikers verwacht dat ze daar rekening mee houden en hun rijstijl aanpassen.

Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal

Als je een ongeval krijgt, dan is het belangrijk dat je op de plaats van het ongeval zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzameld. Zijn er getuigen, vraag hen dan om hun gegevens. Maak foto’s van de schade en de situatie op de weg. En neem ook foto’s van lange remsporen, als die er zijn.

Wil je de wegbeheerder aansprakelijk stellen, dan vind je hier een voorbeeldbrief van een aansprakelijkstelling.

Download onze voorbeeldbrief

Gebruik deze voorbeeldbrief als belangrijke (eerste) stap bij het oplossen van jouw juridische hulpvraag. Wij leggen je stap-voor-stap uit hoe je de brief gemakkelijk en snel kunt invullen op basis van jouw situatie en gegevens. 

Voorbeeldbrief Aansprakelijkstelling wegbeheerder DOCX, 20 kB Download