Corona: kan ik mijn reis annuleren of omboeken?
Vanwege corona wordt vanuit de overheid de oproep gedaan niet te reizen, tenzij noodzakelijk. Wat betekent dit precies? Het Ministerie van Buitenlandse zaken adviseert vanwege zeer ernstige veiligheidsrisico’s om niet te reizen. Een reisadvies is niet bindend, in tegenstelling tot wat veel mensen vaak denken. Het is en blijft een advies. Het is dus niet verboden of strafbaar om te reizen. Dit betekent dat je uiteindelijk als reiziger zelf de verantwoordelijkheid hebt en zelf het besluit neemt om een reis wel of niet door te laten gaan.
Als u reist naar een gebied met een negatief reisadvies vanwege de covid-19 pandemie loopt u als reiziger het risico dat u niet verzekerd bent vanuit de reisverzekering. Ga dus van tevoren goed na bij uw reisverzekeraar of dit het geval is. Moet u hoe dan ook afreizen naar een risicogebied? Dan is het goed om te weten dat er speciale verzekeraars zijn die wel een verzekering aanbieden voor dat risicogebied. Dat is vaak een tijdelijke en duurdere reisverzekering.
Dan bent u vaak wel gewoon verzekerd op je reisverzekering. Echter is dat nu niet zeker, omdat corona geen onvoorziene omstandigheid meer is. Let op: vaak verwacht een verzekeraar wel dat u het negatieve reisgebied zo snel mogelijk weer verlaat en terugkeert naar huis en dat u dus geen onnodig langer risico neemt.
Meestal is dat niet het geval onder de 'standaard' annuleringsverzekering. Dat is zo, omdat een annuleringsverzekering alleen risico’s dekt van uzelf (zoals een ziekte) of van uw eigen directe omgeving (zoals een sterfgeval). Wel is het zo dat sommige all-risk verzekeraars in dit geval wel een (gedeeltelijke) dekking bieden. Vaak is er voor u als reiziger toch een 'geld terug optie' – ook als uw annuleringsverzekering die optie niet biedt- , namelijk: via uw reisorganisatie. Mocht u overwegen uw reis zelf te annuleren, vraag dan eerst bij de reisorganisatie naar de voorwaarden. Als de reisorganisatie annuleert heeft u recht op geld terug, maar als u zelf annuleert is dit niet altijd het geval.
De meeste Nederlandse reizigers die in een risicogebied zijn, mogen gewoon terug naar Nederland reizen. Stel nu dat u ter plaatse in quarantaine moet, worden extra hotel- en verblijfkosten dan gedekt door een reisverzekering? Dit is vaak wel zo. Het is ook aan te raden om dan een reisverzekering te hebben, omdat een reisorganisatie maar maximaal 3 extra hotelovernachtingen met eten en drinken en de terugvlucht hoeft te vergoeden en regelen. Extra hotelovernachtingen en/of eten en drinken moet u als reiziger dus zelf bekostigen, tenzij uw reisverzekeraar daar dus dekking voor biedt. Een annuleringsverzekering helpt vaak niet, omdat u zelf niet ziek bent. Stel dat u nu in een risicogebied bent en daar het COVID-19 virus oploopt en daardoor niet kan reizen (omdat u in quarantaine zit), dan helpt de annuleringsverzekering juist vaak wel, omdat u ziek bent.
Al met al goed om te weten dat een reis- en ook een annuleringsverzekering producten zijn met veel verschillende opties. De dekking en de optionele aanvullingen verschillen per verzekeraar. Neem voor u een reis boekt daarom contact op met uw verzekeraar en bekijk de verzekeringsvoorwaarden goed. Zo voorkomt u verrassingen achteraf. Een vakantie kunt u dus in feite op dit moment gewoon ‘veilig’ boeken, maar zorg er wel voor dat u goed verzekerd bent en kiest voor een uitgebreide dekking waar ook een negatief reisadvies onder valt.